27.6.09

Cereální, sportovní a müsli tyčinky - jak si vybrat tu správnou?

Určitě je znáte – na výběr jsou jich snad desítky druhů v supermarketech, ve školách a všude, kde se provozuje nějaký sport. Každá má mnoho skvělých příchutí, jsou máčené v čokoládě, v „jogurtu“ i bez polevy. Obecně jsou přijímány jako zdravé cereální tyčinky, skvělý zdroj energie, vitaminů a minerálů. Ženy vyznávající zdravý životní styl na ně obvykle nedají dopustit a vždy jich mají pár po ruce. Až na výjimky je však jejich zdravotní přínos spíše diskutabilní, neboť v zásadě jde o běžné cukrovinky – nakonec se stačí podívat na složení.

Druhy tyčinek

1. energetické (müsli, fit...)

Sem lze zahrnout všechny bez přídavku aminokyselin nebo proteinů (nebo jen jejich malým podílem) - tyde vlastně všechny ty, co jsou k mání v supermarketech. Čas od času se lze setkat i s BIO tyčinkami, poměrně často pak například s obohacenými l-carnitinem, vlákninou či vitaminy. Jejich výhody se pak odvíjí od kvality a množství dodaného doplňku i od kvality surovin.

Po cvičení trocha energie skoro vždy přijde vhod (pokud ovšem nechcete hubnout, tyto tyčinky opět skoro vždy obsahují nadbytek řepného cukru takže v této situaci jsou vhodné). Potěší i jako malá svačinka, s ohledem na vysoký obsah cukrů však není jejich častá konzumace vhodná, obzvláště je-li jiná, vhodnější alternativa.

2. proteinové (s vysokým obsahem bílkovin)

Ty se liší od energetických především zvýšeným obsahem bílkovin. Za jejich nedostatek považuji použití spíše levných (méně hodnotných a po sportovním výkonu i méně vyhovujících) druhů – sojovou či mléčné bílkoviny, kolagenní hydrolyzát, sušené bílky, dokonce i pšeničný lepek…, namísto syrovátkových bílkovin.

Bližší informace o bílkovinách a aminokyselinách najdete v samostatném článku.

Kdy jsou vhodné

Obecně po sportovním výkonu. A to především ty proteinové s vysokým obsahem syrovátkové bílkoviny. Energetické tyčinky najdou využití nejlépe před začátkem sportování, obzvláště obsahují-li l-carnitin nebo lecitin.

A kdy vhodné nejsou

S ohledem na složení většiny druhů nejsou vhodné téměř nikdy, stejně jakékoli jiné cukrovinky. Obsahují hodně cukrů (či glukózového sirupu) – chyba. Hodně ztužených tuků – to je vyloženě špatně. Hodně barviv a aromat – ačkoli jsou schválené úřady pro použití do potravin /1/, jejich předávkování nepovažuji za zrovna zdravé. Často pražené oříšky a arašídy – také nic moc. Samozřejmě, existují výjimky, jenže ty nikdo nekupuje, protože jsou bez chuti a špatně se koušou. Dále jsou problematické polevy, ať už čokoládová nebo „jogurtová" (ta ovšem jogurt nikdy neviděla). Opět obvykle obsahují nekvalitní tuky a hodně sacharózy.

Jaké složení je ideálem?

Základem ideální tyčinky jsou ovesné vločky, doplněné o nepražené drcené oříšky a slazené sušeným ovocem a trochou medu, bez tepelné úpravy. Pro lepší konzistenci vhodná je i trocha kvalitního, nerafinovaného tuku. Ačkoli je to značně kontroverzní, rád bych v takové tyčince viděl kokosový tuk.

Závěrem

Různé energetické a proteinové tyčinky mají sice svou úlohu ve výživě, je však třeba si uvědomit, že ke zdravé potravině, za jakou se vydávají, má však většina z nich značně daleko. Oko se dá přivřít při sportu nebo tehdy, když nic jiného k dispozici není – přeci jen ta trocha ovesných vloček dá lepší pocit sytosti, než například mléčná čokoláda. Problematika však stále není uzavřená – ač většina výrobců hledí na co nejnižší náklady (a tudíž používají nejlevnější suroviny a chuť pak tvoří za pomocí cukrů, tuků a příchutí), najdou se i výjimky ve formě přijatelnějších BIO tyčinek nebo i kvalitních proteinových tyčinek, s obsahem různých dalších účinných látek. Ty pak opravdu mohou zastat úlohu zdravé svačinky tak, jak to výrobci propagují.

Sortiment:


Zdroje:

Žádné komentáře:

Okomentovat