28.6.09

Beta-glukan

Glukany patří k látkám, které v pozitivním slova smyslu "provokují" imunitu - skoro by se daly označit k objevu století. Zde naleznete trochu informací o jejich působení a využití.

Jak působí
Beta-glukan patří do skupiny nestravitelných sacharidů (vlákniny) zvaných lektiny. Lektiny jsou obvykle nevhodné, protože bývají příčinou alergických reakcí. /1/ V případě glukanu se však jeho specifické působení využívá vlastně opačně - díky jeho schopnosti provokovat imunitní systém ho tak vlastně posiluje /1/ - dochází k posílení tzv. nespecifické imunity /2, 3/. Synergicky působí s podáváním nukleotidů (kam patří například inosin). Beta-glukanů je více druhů /3/, existují rozpustné i nerozpustné formy, jsou také různě biologicky aktivní (takže se, podobně jako v případě minerálů a vitamínů, nelze řídit jen cenou) - a jak už název napovídá, najdete také tzv. alfa-glukany.
Kromě podpory imunity je beta-glukan také dobrým antioxidantem, pomáhá v ochraně proti radiaci, v případě zvýšeného cholesterolu, diabetu či rakovině, dokonce podporuje tvorbu kostní hmoty /2/.

V jakých potravinách ho najdete?
Především v ovsu, houbách (hlavně dovážených z Číny - shiitake, u nás hlíva ústřičná /2, 5/) a kvasnicích - z těch se také vyrábí potravní doplňky.

Pro koho je vhodný?
Především pro osoby s narušenou imunitou, obzvláště pro celiaky.
Dále také pro seniory a intenzivně manuálně pracující a pro sportovce (ale i pro lidi pracující pod vlivem psychického stresu /2/). /1/
Samozřejmě také pro ty, kteří trpí výše uvedenými onemocněními, podstupují ozařování apod. Umožňuje také - mnohdy i výrazně - omezit podávání antibiotik, působí i proti virům a plísňovým onemocněním /2/.
Při lokální aplikaci omlazuje kůži - redukuje vrásky a zabraňuje příliš suché kůži. /2/
Také je účinný po slunečních spáleninách, způsobených UV zářením. /2/

Rizika
Dle americké FDA je hodnocen jako bezpečný. /2/

Závěr:
Rodina doplňků a potravin s obsahem glukanů patří k velmi zajímavým látkám s významným účinkem potvrzeným vědeckými studiemi /4/. Kromě beta-glukanů byly objeveny i alfa-glukany, s podobným působením, ale ještě několikanásobně větší účinností - beta-glukany údajně zapojují 6 z 11 ochranných typů buněk, alfa-glukany dokonce všechny. /2/ Působením glukanů dochází k vyléčení tím, že si tělo dokáže poradit s nemocemi samo - tedy zcela opačně, než jak dosud účinkuje drtivá většina léků západní medicíny (kdy k zažehnání nemoci působí v tělé cizorodá chemická látka)! V případě, že trpíte nějakou chronickou nemocí, neměli by glukany zůstat stranou vaší pozornosti.

Sortiment:
Apiglukan 250g směs s medem

Zdroje:
/1/ Fořt, Petr - Tak co mám jíst
/2/ Fořt, Petr - Zdraví a potravní doplňky

Žádné komentáře:

Okomentovat