8.6.09

Využitelnost minerálů

V lékárnách je k dispozici velké množství vitaminů, minerálů i jejich různých směsí. Ne vždy se však jedná o výrobek, kterým si skutečně pomůžete - velmi důležitá je forma, ve které minerály přijímáte - obecně řečeno bývá nejlepší přírodní zdroj. Ten však naleznete jen málokdy.

V doplňcích výživy (které lze obvykle koupit v lékárnách apod.) je však obvykle nabídka minerálů v anorganické formě. Příčinou je - jako ostatně téměř vždy - cena. Pokud však budete pozorně hledat, najdete zmínky i o různých alternativách - předevších o koloidních minerálech a minerálech v chelátové nebo laktátové vazbě. Ty bývají zpravidla řádově lépe využitelné.
V souvislosti s tím uvedu, že příjem vápníku má většina populace výrazně více, než je potřeba (přes 900 mg, namísto 400 mg) - a to dlouhodobě. Přesto však nedochází ke snížení rizika osteoporózy (naopak). Příčinou je nevhodný poměr vůči jiným minerálům (obvykle - příliš mnoho vápníku, příliš málo hořčíku... a také příliš málo tělesné záteže).
Výjimkou, kdy dochází k takřka 100% vstřebatelnosti z anorganického zdroje, je sodík přítomný v kuchyňské soli.

DDDVyužitelnost - anorganicky Využitelnost - chelátově Využitelnost - laktátově
Zinek15 mg

4-8% (oxid)
15-40% (síran)

60-70%100%Synergie s Cr
Hořčík300-450 mg Mandle, paraořechy, humři, integrální mouka, integrální rýže, sojové boby, suchý hrášek, pivní kvasnice, arašídy.
Selen50 ug 8-100% - vazba na kvasinky, selenomethionin, v živočišných produktech selenocystein 15%
Chrom10 ug 1%98%Synergie se Zn, Integrální mouka, obilné klíčky, černý pepř, játra, sýry
Jód200 ug
Mangan2 mg
DDD... doporučená denní dávka

Sortiment:

Názvosloví:
laktát = mléčnan, velmi dobře využitelný
chelát = minerál vázaný na aminokyseliny, např. askorbáty, citráty, sukcináty, maláty či pikolináty. Velmi dobře využitelný
koloid = roztok, využitelnost okolo 98%

1 komentář:

  1. Prosba o radu.
    marně sháním koloidní chrom a vanad. Umí někdo poradit. Děkuji.
    vmichl@vony.cz

    OdpovědětVymazat