18.6.09

Inosin

Inosin patří mezi nukleotidy, které se v lékařství používají jako imunomodulátory. /1/ V moderních doplňcích stravy bývá přidán pro podporu kardiovaskulárního systému. Sportovci jej využívají jako legální podporu výkonu - tam je vhodný kvůli lepšímu dýchání.

Kdy inosin používat?
Jak už bylo řečeno, inosin se používá zejména při náročných cvicích, kdy hrozí nedostatek dechu - tedy například při těžkých dřepech, mrtvých tazích apod. Inosin je tělu zcela přirozená látka a v běžných situacích je ho k dispozici dostatek - problém může nastat právě až při oněch náročných cvičeních. /2/ Ovšem nejen při nich - mnozí lidé ho jistě uvítají například při plavání nebo při pobytu ve vysokých nadmořských výškách, kde je jeho účinek významný takřka pro každého.

A kdy ho nepoužívat?
Problém mohou mít ti, kteří trpí nemocí kloubů zvanou dna. Toto onemocnění se totiž zhoršuje s vyšším příjmem bílkovin, a nukleových kyselin obzvlášť - a právě mezi ty inosin patří, jak již bylo výše řečeno.

Jaké jsou další pozitivní účinky?
- zlepšení zásobení kyslíkem: podrobnosti již byly výše uvedeny. Spolu s tím souvisí i údajný vliv na metabolismus tuků, kdy při fyzické činnosti tělo rychleji přechází na tento zdroj energie (podobně jako u karnitinu) - doba citelného nárůstu energie se udává zhruba po 30 minutách cvičení. Dokonce bylo popsáno jeho působení jako ochrana jater a má být účinný proti virovým onemocněním. /3/ Studie provedená na myších dokonce naznačuje, že doplňkový příjem inosinu (ve studii v nové formě pod označením INO-2002) snižuje riziko vzniku cukrovky, ovšem v dávkách 100-200 mg/kg.

Dávkování
Denní dávka pro výše uvedené účinky je efektivní při zhruba 10 mg/kg tělesné hmotnosti, tedy 600-800 mg denně. Měl by být podán nejlépe 30 minut před tréninkem. Důležitá je forma - musí být čistý (inosin-5-monofosfát vyskytující se v některých doplňcích má uvedené účinky slabší).


Zdroje:
/1/ Fořt, Petr - Zdraví a potravní doplňky

Žádné komentáře:

Okomentovat