2.11.09

Jak si dobít energii II - Význam cukrů

Sacharidy:

Sacharidy (cukry, uhlohydráty) nejsou doplňky výživy v tom smyslu, jak bývají obecně chápány. Na lidské tělo však působí různě a proto jsou některé tyto reakce využívány - právě kombinace taurinu a nějakého "rychlého" sacharidu (glukóza, řepný cukr...) je základem klasických energetických nápojů.

Glukóza (dextróza, hroznový cukr):
Popis: jednoduchý cukr (monosacharid), hlavní zdroj energie v těle, vhodný po fyzické zátěži, kdy díky inzulinu dochází k jeho ukládání ve formě glykogenu do svalů... Před sportem však vhodný není! Lze jej koupit jako bonbónky, ale i v prášku pod názvem Glukopur nebo jednoduše dextróza.


Maltodextrin:
Popis: cukr vzniklý spojením několika molekul glukózy (v závislosti na cíli - méně, například řetězec 5 molekul, dodává energii pomrně dost rychle, zaímco řetězec 16 molekul poskytuje energii déle, po menších dávkách), takže se uvolňuje v delším intervalu (začíná se štěpit zpět na glukózu už v tenkém střevě, takže ostatní vlastnosti jsou shodné s glukózou)
Zkušenosti: Sám o sobě má chuť do sladka, mírně moučná a suchá. Po rozpuštění ve vodě (tvoří se cucky, ale po určité době se rozpustí) není roztok sladký, ale v ústech je množství glukozy znát a mám pak chuť vyčistit si zuby :-)
Výrobky: Compress B.I.G., Laktofit 15


Fruktóza (ovocný cukr):
Popis: jednoduchý cukr (monosacharid) obsažený zejména v ovoci a medu (má asi o 30% vyšší sladivost než glukóza), který však nezvyšuje tvorbu inzulinu, protože je metabolizován napřed v játrech (nespotřebovaný se v játrech přeměňuje v tuk). Jeho příliš velká konzumace však není doporučována, jedině u diabetiků. Při hladovce však malé množství působí jako ochrana jater /1/.

Zdroje informací:
/1/ - Fořt, Petr

Žádné komentáře:

Okomentovat