4.11.09

Ceny bílkovin - koncentráty i přírodní produkty

V dnešní době dochází k zajímavému paradoxu, kdy cena za gram čisté bílkoviny v kvalitní sportovní výživě je na úrovni potravin běžně dostupných v obchodech. Podstatné jsou způsoby zpracování a možnost využitelnosti pro člověka, podobně jako různé nežádoucí vedlejší součásti určitých potravin, na které je třeba dát si pozor a proto je důležité uvědomit si výhody a nevýhody různých zdrojů bílkovin.

Hned v úvodu článku upozorním, že jsem vegetarián, a přepočty nákladů na bílkoviny z masa jsem tedy vynechal zcela záměrně. Jakkoli jsou diskuze o nezbytnosti masa zajímavé, snad mi nikdo nebude mít mé přesvědčení za zlé.

Zde uvedená tabulka uvádí ceny nejběžnějších potravin s vysokou koncentrací bílkovin (s výjimkou mléka, které obsahuje i další významné množství živin). Je to proto, aby se porovnávaly artikly s podobnou koncentrací proteinů.
Ceny byly vybrány jako nejnižší z běžně dostupné cenové hladiny, u vajec či tvarohu tedy takové, za jaké je lze s trochou štěstí sehnat, u koncentrátů pak běžné internetové ceny.

g
Bílkovin
Cena
Kč/g
Vejce 60 7 2,8 0,40
AminoMax Protein 1500 1230 799 0,65
Pure Whey 2270 1838 1190 0,65
Matrix 2250 1690 1250 0,74
Promil Protein Junior 900 612450 0,73
Sušený vaječný bílek 1000 840 339 0,40
Mléko 1000 33 10 0,30
Mléko kefírové 1000 33 22 0,65
Tvaroh 250 30 12 0,40
C.L. Whey protein 74% 2270 1680 1050 0,62

Přírodní zdroje bílkovin
Sem řadím mléko, tvaroh a vejce. Každý z nich má některé svoje "mouchy", s kterými je třeba počítat. Mléko obsahuje vysoké množství laktózy, jehož stravitenost je u podstatného množství dospělých lidí minimální, hovoří se pak o tzv. laktózové intoleranci či dokonce alergii, kdy dochází k různě nepříjemným střevním problémům. Kapitolou samu pro sebe je průmyslové zpracování mléka - o kterém se chystá samostatný článek - pasterizace, homogenizace, ošetření UHT a vlastně i samotné dojení a způsob chovu jsou, mírně řečeno, pochybné. Vejce podobně jako u krav chovaných ve velkochovech jsou získávána pro slepice dosti drastickými metodami. Nabízí však vynikajícé biologickou hodnotu, nejvyšší z běžně dostupných zdrojů v přírodě. U tvarohu je situace stejná jako u mléka s tím rozdílem, že jej není třeba homogenizovat a má nízký obsah laktózy, na druhou stranu obsahuje podstatné množství bílkoviny kaseinu, která je těžce stravitelná a s poměrně nízkou využitelností.


Koncentráty
Začnu od nejjednoduššího, a tím jsou sušené bílky. Je u nich stejná situace jako u vajec, po smíchání s vodou pak nabízí stejné vlastnosti jako čerstvý bílek. Nabízí tedy skvělou biologickou hodnotu, odvrácenou stranou je pak způsob velkochovu slepic.
Koncentráty syrovátkové bílkoviny: AminoMax Protein, Carne Labs Whey Protein 74%, Promil Junior a Pure Whey. Do porovnání jsem zařadil produkty 4 výrobců - syrovátkový protein je zpracováván různými technologiemi, což znamená různé druhotné náklady a také různou využitelnost. Syrovátkový protein je obvykle zpracováván za studena velmi pokročilými metodami a v důsledku toho se jej netýkají žádné výtky jako u běžně dostupných průmyslově zpracovaných mléčných produktů! Stinnou stránkou je tedy jen způsob chovu skotu, samotný výsledný produkt je zpracován s maximální šetrností a biologickou využitelností přesahující vaječný bílek.
Smíšený koncentrát nabízí obvykle nejen syrovátkový, ale i další druhy bílkovin - vaječný, kaseinát, kolagen, občas i sojový izolát. Sem patří ty nejlevnější koncentráty, protože tyto jiné zdroje nejsou tak drahé jako syrovátkový, ale i ty nejkvalitnější - jako Matrix - které využívají dalších zdrojů co nejvyšší jakosti jako výhodný doplněk vlastností, které samotnému syrovátkovému proteinu chybějí (jako je delší působení). Konkrétně u Matrixu je zde tedy výhoda šetrného zpracování všech surovin, a opět stinná stránka v podobě chovu zvířat.

Jaký si vybrat - a jak jej dávkovat
Člověk hledící na své zdraví by neměl nechat koncentráty bez povšimnutí. V drtivé většině jsou nabízeny jako výživa pro sportovce, protože právě oni byly ochotni zaplatit za nejkvalitnější výživu dost peněz. Povětšinou jsou totiž koncentráty neznehodnocené běžnými průmyslovými metodami, jako je homogenizace, UHT ohřev či pasterizace mléčných produktů, kdy teplotou a vysokým tlakem vznikají "věci" nikdy předtím nevídané. Stačí jít do supermarketu a hledat nehomogenizované mléko - ani to BIO mléko takové nenajdete.
V příručkách pro sportovce se píše, že koncentráty by měly tvořit maximálně 50% příjmu bílkovin za den, zbytek má poskytovat pevná strava. V mém případě je to většinou strava rostlinná, obohacená sýry, jogurty a rybami - a o to větší význam mají kvalitní koncentráty pro mě jako pro vegetariána. V běžné potravě má populace většinou bílkovin přebytek - doporučována je hodnoto mezi 0,8 - 1,6 gramu na kilogram hmotnosti. Při váze 70 kg tedy asi 100g bílkovin denně, pokud máte nějakou fyzickou aktivitu. Vhodné jsou tedy 2, výjimečně 3 odměrky v průběhu celého dne (jedna má obvykle 20g). Stále zůstává v platnosti, že koncentráty jako zdroj bílkovin je dražší - je však potřeba zamyslet se nad kvalitou, nikoli nad kvantitou přijímaných živin.

Žádné komentáře:

Okomentovat