2.11.09

Jak si dobít energii I - Doplňky výživy

Mnohdy se můžete cítit unaveni, ať už kvůli velkému nasazení v práci či ve škole, z velké fyzické námahy či z prostého nevyspání. Široký výběr produktů čelících únavě je například v oblasti energetických nápojů. Podobně fungují i doplňky na hubnutí, takže použité látky do jisté míry splývají. Pro orientaci níže uvedu bližší informace o produktech, se kterými budete únavě čelit lépe.

Doplňky výživy

Různé doplňky výživy pomáhají například uvolňovat energii z tuků, případně transportovat cukru ze stravy do buněk apod. Mohou sem patřit i různé vitaminy i minerály, pokud jich v těle není dostatek. Uvedeny jsou však snadno dostupné a nejčastěji používané doplňky.
Karnitin:
Popis: L-Carnitin je bezesporu celosvětově nejprodávanější přípravek určený k odbourávání tělesného tuku, podkožního tuku a k hubnutí vůbec. L-Carnitinem se v poslední době začalo obohacovat také množství potravin. Je třeba však uvést, že účinné množství L-Carnitinu se pohybuje až okolo 1000mg. Proto např. koncentrace 40mg/100g v jogurtovém nápoji znamená pouze plýtvání L-Carnitinem a využití L-Carnitinu jako reklamního triku. Funkční L-Carnitin se užívá při redukčních dietách a výkonech, kde je žádoucí zvýšený obrat tuků. Stejně jako Lecitin anebo Calcium pyruvate zvyšuje Karnitin koeficient obratu tuků. Použití této zvláštní výživy umožňuje snížit Váš kalorický příjem před sportem aniž byste zaznamenali ztrátu energie. L-Carnitin oddaluje pocit únavy a uvolňuje stresové napětí.
Použití: Před sportem nebo v průběhu sportu užijte jednorázovou dávku 1-2g. Pomáhá odstraňovat kyselinu mléčnou, díky jeho funkci transportu mastných kyselin zlepšuje využití energie z tuků a tím přispívá k omezení tělesného tuku. Zároveň působí i antioxidačně a podporuje prokrvení srdečního svalu.
Zkušenosti: jednak jsem zkoušel AminMax v kapslích, dále sypaný 4fitness v base formě. Od AminoMaxu se jedná o sloučeninu tartátu, takže (po vysypání z kapsle a rozpuštění) je chuť mírně nakyslá, nikoli nepříjemná. Carnitin base je nevýrazný, takřka bez chuti, v čaji ho vlastně ani není poznat. Účinek by měl být při tréninku delším než 40 minut, kdy začne tělo lépe zásobovat energií (funguje vlastně jako katalyzátor při tvorbě energie z tuků). Následkem by mělo být větší pocení. Sám to potvrdit nemohu - při běhání se zpotím s karnitinem i bez něj, a při silovém tréninku se moc nepotím...
Výrobky: Aminomax L-CARNITIN, 43 000mg

Kalcium pyruvát
Popis:
Zkušenosti: V kapslích se polyká bez problému. V sypké formě má velmi silnou nepříjemnou příchuť, která je znatelná i ve větším množství nápoje, takže v této podobě je přijatelný nejvýš pro lidi buz chuťových buněk a pro sadisty...
Výrobky: AminoMax Kalcium pyruvát

Taurin
Popis: Potenciální antioxidant, tento účinek zatím nebyl potrvzen. Zrychluje však přenos živin do buněk (zlepšuje tedy buněčnou prostupnost), čehož se využívá nejen u tzv. energy drinků (RedBull, Semtex - např. ten obsahuje v 250 ml 1 g taurinu, mnoho cukru, kofein a oxid uhličitý) pro rychlý účinek kofeinu a cukru, ale naopak i u tlumících prostředků na spaní obsahující navíc tyrosin a vit. B6... - 1-3 g 2x denně (vhodné se zinkem a kofeinem, velmi důležité současně s cukrem!!!)
Taurin zvyšuje přístupnost energie pro buňky. Také jím lze podpořit ukládání energie do zásoby v podobě glykogenu. Taurin je doporučené kombinovat s jednoduchými cukry s vysokým GI např: (dextróza) a polysacharidy (maltodextrin). Výzkumy potvrdily schopnost taurinu předcházet ukládání tuku v játrech, nebo tento proces zpomalit. Obecně se věří, že je taurin schopen zvrátit nepříznivé vlivy alkoholu na játra. Z tohoto důvodu se nabízí možnost používat jej po požití většího množství alkoholu. Dále byl s jistými pozitivními úspěchy testován při předcházení srdečním příhodám, ateroskleróze, cystické fibróze, diabetes a epileptickým záchvatům. Taurinové suplementy mohou účinně "bránit" procesu stárnutí. S přibývajícím věkem, může totiž produkce taurinu v těle významně klesat a vést tak k předčasným poruchám myšlení, zažívání, funkce srdce a v krajním případě k předčasné smrti.
Obecně: Jedná se o aminokyselinu volně se vyskytující např. v korýších a játrech živočichů. Taurin v kombinaci s rychlými sacharidy navozuje pocit bdělosti a zlepšuje schopnost soustředění. Pomáhá udržovat normální krevní tlak, krevní cukr a krevní cholesterol v optimální výši.
Zkušenosti: AminoMax taurin se díky obsahu 500 mg lépe polyká než verze od Nutrendu (1000 mg), ale vychází dráž. Potvrdit mohu ten účinek, že se po něm celkem dobře spí (pokud se přijme bez sacharidů).
Výrobky: Nutrend Taurine, AminoMax Taurin

Tyrosin
Popis:
Zkušenosti: Neurostimulant, má podporovat práci štítné žlázy a v důsledku toho lepší práci kloubů, očí, vlasů... Také se jedná o tzv. neuronutrient. Vzhledem k tomu, že na mě ani běžně používané tlumící prášky příliš nepůsobí, stejně tak si nejsem vědom působení energy drinků nebo Speed 8, takže opět nemohu vůbec soudit.
Výrobky: AminoMax Tyrosin

Kofein:
Popis:
Výrobky:

Arginin:
Popis:
Výrobky: AminoMax L-Arginin

Inosin:
Popis: Inosin je vhodný pro vytrvalostní sporty, při kterých snižuje tvorbu kyseliny mléčné (tedy zmenšuje bolest svalů), a zároveň zvyšuje uvolňování kyslíku z červených krvinek, takže je vhodný pro sport obecně, dále podporuje srdeční činnost a imunitu. Jeho účinek se velmi prokázal při použití ve vysokých nadmořských výškách, právě pro jeho schopnost lepšího využití kyslíku. Také se používá jako prevence nádorových onemocnění. Doporučená maximální dávka je 2-4 g denně. Nesmí se používat při problémech s ledvinami.
Odkazy - další info: Inosin - podrobné informace
Výrobky: AminoMax Inosin

** DMAE
Popis:

Žádné komentáře:

Okomentovat