14.8.09

Vitamin C

Vitamin C, známý též jako kyselina askorbová, je snad nejznámějším z vitamínů a zároveň nejčastěji používaným potravním doplňkem. Kromě toho, že zabraňuje kurdějím, je též významným antioxidantem a účastní se velkého množství biochemických reakcí v lidském těle.

Základní charakteristika
Vitamin C je velmi jednoduchá molekula C6H8O6 /3/, podobná glukóze. Člověk a vyšší primáti ztratili schopnost si jej tvořit v těle sami, proto je konzumace potravin s jeho obsahem nutná. Pokles jeho příjmu pod 10 mg denně vede po několika měsících ke smrti. /3/ Spolu s vitaminy řady B patří k rozpustným ve vodě /4/, tělo si jej tedy neumí uskladňovat.

Jak vitamin C pomáhá

- snížení výskytu onemocnění horních cest dýchacích /1/ (tedy chřipky, nachlazení...)
- tvorba kolagenu a pojivových tkání /1/
- podpora imunity /1/
- hojení ran /1/
- snižování LDL cholesterolu /1,5/ (spolu s vitaminem E)
- prevence vzniku nádorových onemocnění /1/


Antioxidační působení
Vitamin C patří už dlouho mezi tzv. antioxidanty /6/, tedy látky, které snižují oxidační stres (neutralizují tzv. volné radikály, přirozeně vznikající v organismu, ovšem velmi reaktivní a schopné tak poškodit až zničit jiné buňky). Těchto antioxidantů je však celá řada, jejich působení se v určitých kombinacích může dokonce násobit (synergismus) /3/! Například je to známá směs vitaminu C, vitaminu E a beta-karetonu, podobně se kombinují ale i minerály selen a zinek (zde ovšem pozor, aby se jednalo o vstřebatelné formy). Jako antioxidanty se pak používají i další zajímavé látky (a je jich opravdu široké spektrum) - například kyselina alfa-lipoová nebo kreatin /1/, často používaný ve sportu.
Udává se, že antioxidanty by se měly užívat pravidelně /2/, bez ohledu na věk - jsou totiž prospěšné plošně.

Přírodní kontra syntetická forma, vstřebatelnost
Ačkoli mnohdy záleží na formě, vitamin C je v přírodní i umělé formě zcela identický /2/.
Jen je třeba dbát na to, že jednorázově tělo umí zpracovat cca 60 mg vitaminu C, takže vyšší konzumace je zbytečná a bez užitku se vyloučí močí. Je však možné obsah např. 500 mg kapsle nasypat do 500ml PET flašky a tu pak pravidelně upíjet po doušcích. Tím se dosáhne vysokého využití, podobně jako v případě postupně se uvolňujících kapslí (zde však cena technologie, totiž obalování vitaminu C různě velkými vstvičkami, přesahuje poměrně výrazně cenu samotného vitaminu). Zpomalení vstřebávání lze dosáhnout současnou konzumací vlákniny, například inulinu.

Doporučená denní dávka, riziko nedostatku
Minimální denní příjem by se měl pohybovat okolo 60 mg /6/.
Jeho nedostatek má za následek poruchy centrální nervové soustavy, imunity, detoxikačních schopností organismu i srdečně-cévního systému /5/, až po kurděje při úplné absenci jeho příjmu. Co se týká České republiky, údaj z roku 1997 udává jen 66,9% pokrytí oné doporučené hodnoty! /5/ Ačkoli tento údaj už z principu nemůže být zcela přesný, je tato hodnota alarmující - zvlášť když mnoho autorů (Petr Fořt...) udává, že oněch 60 mg je minimem a optimální dávka je cca trojnásobná (což je ovšem také spíše zobecněný odhad).
Nedostatkem jsou ohrožení především kuřáci, vyšší riziko se týká i těhotných a kojících žen, starších lidí, osob s velkou manuální i psychickou zátěží a obecně všech žijících ve znečištěném prostředí. /5/


Toxicita
Udává se, že dávky přesahující 1000 mg denně mohou vyvolat bolesti hlavy, nespavost, podráždění žaludku a průjem. /3/ U dávek 4-12 g denně hrozí riziko vzniku ledvinových kamenů, vysoká je i možnost potratu! /3/ Další riziko hrozí při různých metabolických poruchách. Obecně je ale vitamin C bezpečný a krátkodobý příjem překračující 1000 mg nemá výrazné vedlejší účinky.

Zdroje:
/1/ - Fořt, Petr - Zdraví a potravní doplňky
/2/ - Fořt, Petr - Výživa pro dokonalou kondici a zdraví
/3/ - http://www.solen.cz/pdfs/far/2005/01/11.pdf - Vitamín C – čo o ňom (ne)vieme
/4/ - http://www.solen.cz/pdfs/int/2001/12/06.pdf - Vitaminy - důležitý faktor ovlivňující zdraví - 2. část - Metabolizmus hydrosolubilních vitaminů
/5/ - http://www.solen.cz/pdfs/int/2002/04/03.pdf - Vitamin C - esenciální mikronutrient
/6/ - http://www.solen.cz/pdfs/int/2009/01/06.pdf - Volné radikály, antioxidanty a stárnutí

Žádné komentáře:

Okomentovat