Vitamin C, známý též jako kyselina askorbová, je snad nejznámějším z vitamínů a zároveň nejčastěji používaným potravním doplňkem. Kromě toho, že zabraňuje kurdějím, je též významným antioxidantem a účastní se velkého množství biochemických reakcí v lidském těle.
Základní charakteristika
Vitamin C je velmi jednoduchá molekula C6H8O6 /3/, podobná glukóze. Člověk a vyšší primáti ztratili schopnost si jej tvořit v těle sami, proto je konzumace potravin s jeho obsahem nutná. Pokles jeho příjmu pod 10 mg denně vede po několika měsících ke smrti. /3/ Spolu s vitaminy řady B patří k rozpustným ve vodě /4/, tělo si jej tedy neumí uskladňovat.
Jak vitamin C pomáhá- snížení výskytu onemocnění horních cest dýchacích /1/ (tedy chřipky, nachlazení...) - tvorba kolagenu a pojivových tkání /1/ - podpora imunity /1/ - hojení ran /1/ - snižování LDL cholesterolu /1,5/ (spolu s vitaminem E) - prevence vzniku nádorových onemocnění /1/ |
Antioxidační působení
Vitamin C patří už dlouho mezi tzv. antioxidanty /6/, tedy látky, které snižují oxidační stres (neutralizují tzv. volné radikály, přirozeně vznikající v organismu, ovšem velmi reaktivní a schopné tak poškodit až zničit jiné buňky). Těchto antioxidantů je však celá řada, jejich působení se v určitých kombinacích může dokonce násobit (synergismus) /3/! Například je to známá směs vitaminu C, vitaminu E a beta-karetonu, podobně se kombinují ale i minerály selen a zinek (zde ovšem pozor, aby se jednalo o vstřebatelné formy). Jako antioxidanty se pak používají i další zajímavé látky (a je jich opravdu široké spektrum) - například kyselina alfa-lipoová nebo kreatin /1/, často používaný ve sportu.
Udává se, že antioxidanty by se měly užívat pravidelně /2/, bez ohledu na věk - jsou totiž prospěšné plošně.
Přírodní kontra syntetická forma, vstřebatelnost Ačkoli mnohdy záleží na formě, vitamin C je v přírodní i umělé formě zcela identický /2/. Jen je třeba dbát na to, že jednorázově tělo umí zpracovat cca 60 mg vitaminu C, takže vyšší konzumace je zbytečná a bez užitku se vyloučí močí. Je však možné obsah např. 500 mg kapsle nasypat do 500ml PET flašky a tu pak pravidelně upíjet po doušcích. Tím se dosáhne vysokého využití, podobně jako v případě postupně se uvolňujících kapslí (zde však cena technologie, totiž obalování vitaminu C různě velkými vstvičkami, přesahuje poměrně výrazně cenu samotného vitaminu). Zpomalení vstřebávání lze dosáhnout současnou konzumací vlákniny, například inulinu. |
Toxicita
Udává se, že dávky přesahující 1000 mg denně mohou vyvolat bolesti hlavy, nespavost, podráždění žaludku a průjem. /3/ U dávek 4-12 g denně hrozí riziko vzniku ledvinových kamenů, vysoká je i možnost potratu! /3/ Další riziko hrozí při různých metabolických poruchách. Obecně je ale vitamin C bezpečný a krátkodobý příjem překračující 1000 mg nemá výrazné vedlejší účinky.
Zdroje:
/1/ - Fořt, Petr - Zdraví a potravní doplňky
/2/ - Fořt, Petr - Výživa pro dokonalou kondici a zdraví
/3/ - http://www.solen.cz/pdfs/far/2005/01/11.pdf - Vitamín C – čo o ňom (ne)vieme
/4/ - http://www.solen.cz/pdfs/int/2001/12/06.pdf - Vitaminy - důležitý faktor ovlivňující zdraví - 2. část - Metabolizmus hydrosolubilních vitaminů
/5/ - http://www.solen.cz/pdfs/int/2002/04/03.pdf - Vitamin C - esenciální mikronutrient
/6/ - http://www.solen.cz/pdfs/int/2009/01/06.pdf - Volné radikály, antioxidanty a stárnutí
Žádné komentáře:
Okomentovat