19.6.09

Inulin: Rozpustná vláknina

Význam vlákniny je v dnešní době velmi vyzdvihován. Možná jste však nevěděli, že existuje mnoho druhů vlákniny. V obilninách je často přítomná ve formě celulózy. Častým doplňkem bývá i jablečná vláknina. Pro kuchyňské použití je vhodná bramborová nebo kukuřičná vláknina, ta však není k dostání. Dalším zajímavým druhem je inulin - je to polorozpustná vláknina sladké chuti, která se tak může používat jako velmi zdravé sladidlo.

Prebiotikum
Asi nejužitečnější je využití inulinu jako prebiotika /3/ - tzn. látky, která podporuje růst a aktivitu pozitivně působících mikroorganismů ve střevě. Nejvhodnější je jejich využití v době po braní antibiotik, případně jako přídavek do živých jogurtů. /1/

Působení na zdraví
V souvislosti se zdravějšími střevy bylo pozorováno výrazné zlepšení zdravotního stavu u lidí (zejména dětí) s atopickým ekzémem. /2/ Příčinou je patrně posílení činnosti imunitního systému, který díky lépe fungujícímu střevnímu traktu výrazně méně zatěžují škodlivé zplodiny z potravy.
Prebiotika a vláknina obecně velmi pozitivně působí proti různým civilizačním chorobám, především proti onemocnění trávicího traktu. /4/ Pomáhá při snížení rizika ischemické choroby srdeční, kolorektálního karcinomu, adenomů tlustého střeva a snížení hladiny cholesterolu.

Využití ve sportu
Jak se říká, "vše souvisí se vším". Ve sportu se inulin využívá jaksi přeneseně, kdy díky lepšímu zdravotnímu stavu může sportovec podávat lepší výkony. Příčinou je, jak bylo již výše řečeno, lepší fungování trávicího systému, což zahrnuje lepší odvod škodlivin ze střev (inulin je vláknina).

Kdy ho používat a kdy ne, a kolik?
Obecně platí, že vlákniny by měl člověk konzumovat asi 30 gramů denně. K překročení této dávky dochází obvykle při držení různých diet, kdy jsou podávány doplňky stravy s vysokým obsahem vlákniny. Horní hranice by tedy neměla překročit 40 gramů vlákniny /1/ - celkově. Proto i inulin by se měl konzumovat s mírou tak, aby k překročení této hranice nedošlo.
Jinak je jeho konzumace bezpečná a doporučeníhodná takřka pro každého. Výjimečnost inulinu je v tom, že je sladký - asi z poloviny tak, jako řepný cukr.
Inulin má energetickou hodnotu asi 9 kj/g.
Rozpustný je především v teplém nápoji, ovšem snadno se může shluknout v hrudky.

Jak ho nejlépe používat a kde jej lze najít?
Inulin je ve velkém obsažen v batátech, ty však na našem trhu moc nenajdete (a když, tak drahé). Nejobvyklejší dostupné doplňky se obvykle vyrábí z kořene čekanky. V menším množství ho najdete také v obilninách a cibulovinách.
Jako doplněk stravy se prodává v bílém jemném prášku příjemné vůně. Je možné sladit jím teplé nápoje, jeho rozmíchání je však nesnadné a vyžaduje praxi. Je možné jím také nahradit část cukru ve sladkém pečivu, s trochou snahy i všechen (vřele doporučuji, pozor však poté na konzumaci většího množství takového pečiva najednou!!!) - zde problém s rozmícháním není, stačí jej smísit s moukou. Velmi vhodný je také do mléčných nápojů a jogurtů. /1/


Zdroje:
/1/ Fořt, Petr - Zdraví a potravní doplňky

Žádné komentáře:

Okomentovat