Fermentace se při produkci potravin využívá jako proces, který omezuje škodlivost některých složek v potravinách. Jedná se o kvašení /4/ pomocí poměrně širokého spektra různých metod - využívají se ušlechtilé plísně, laktobacily (například u jogurtů), a další. Přínosy: Předem ještě upozorním, že ne každé kvašení je vítané - za správných podmínek zkvasí skoro cokoli, a výsledkem takového neusměrněného procesu bude obvykle průjem či jiné nepříjemné střevní potíže.
Závěrem: Jak už bylo řečeno, ne každá fermentace je vyhledávaná a zdravá. Na závěr uvádím příklad lihu - vzniká kvašením ovoce (tradičně, dnes se používají hlavně brambory, cukrovka, obilí či melasa), výsledkem je produkt sice trvanlivý, ovšem jeho zdravotní přínos nalezneme leda při použití jako dezinfekce, možná i jako rozpouštědla. U mnoha potravin, naočkovaných specifickými mikroorganismy a za příhodných podmínek, lze očekávat velmi příznivý vliv oproti původní surovině - jednak obvykle lepší stravitelnost, menší riziko alergie a také lepší trvanlivost. Nahrazení mléka za jogurt často vede ke znatelnému zlepšení zdraví, podobně může u někoho působit i nahrazení pšeničného chleba žitným kváskovým. Chuť fermentovaných produktů může být zpočátku nezvyklá (kyselejší), ale s ohledem na vlastní zdraví doporučuji tyto alternativy vyzkoušet. Na druhou stranu odrazujícím aspektem může být cena, která je například u tempehu (fermentované sojové boby) bezmála astronomická. Zdroje: /1/ http://www.osel.cz/index.php?clanek=3397 /2/ http://dadala.hyperlinx.cz/soja/sojr0009.html /3/ http://www.agronavigator.cz/default.asp?ids=150&ch=13&typ=1&val=47001 /4/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Kva%C5%A1en%C3%AD /5/ http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:navody /6/ http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=clanky:funkce_kvasku /7/ http://jaknato.webpark.cz/html/Jogurt.html /8/ Lidové noviny /9/ Pacient.cz |
12.7.09
Fermentace - pro zlepšení stravitelnosti
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat