22.7.09

Využití syrovátkového proteinu

O tom, co jsou proteiny a bílkoviny, jsem už psal. Ve většině přípraků s vysokou koncentrací bílkovin je vysoký obsah syrovátkových proteinů. Důvodem je velmi dobrá stravitelnost a pro člověka mnohem přirozenější složení, než jaké nabízí kravské mléko.

Jak se získává
Ještě než popíšu jeho vlastnosti, napřed několik důležitých informací, kde se bere. Syrovátkový protein se získává pomocí různých moderních technologií z mléka (CFM = mikrofiltrace, odděluje se zde kasein; Ion-Exchange = iontová výměna, výsledek je velmi čistý) /1/. Z původního mléka se oddělí kasein (také bílkovina, je však mnohem hůře stravitelná, najdete ho ve vysoké koncentraci v tvarohu či sýru), mléčný cukr laktóza (ta je pro dospělé hůře stravitelná, častá bývá nesnášenlivost projevující se průjmem nebo křečemi břicha) a případně i soli. Výsledkem je produkt s velmi vysokou biologickou hodnotou (BI, označuje se jím schopnost přijatých bílkovin být využity pro tělo) a výbornou stravitelností, s minimálním obsahem méně hodnotných látek.


Přínosy - obecně
Syrovátkových proteinů (ale i jakýchkoli jiných zdrojů bílkovin) se využívá hlavně v silovém sportu - kulturistice, vzpírání, silovém trojboji či boxu, dále také v plavání, fotbale a je vhodný i při vytrvalostních sportech. Podporuje totiž tvorbu a regeneraci tkání, které jsou fyzickou námahou porušovány (ačkoli to zní nepříjemně, jde o zcela přirozený - a praktický - proces). Kupříkladu obecně zastávaným názorem je, že při vytrvalostním běhu není potřeba mnoho bílkovin - naopak, sportovec by jich měl mít co nejméně, aby nebyl moc svalnatý! Pokud se však v oblasti výživy trochu orientujete, dojde vám, že po určité době nastane problém s podvýživou (pokud běh ovšem není spíše chůzí) - tělo nebude mít z čeho regenerovat.


Pro běžný život
V případě, že patří mezi většinu nespostující populace, má syrovátkový protein přínos v těchto případech:
  • jste vegetarián. Takto do sebe dostanete bílkoviny s vyšší biologickou hodnotou, než má maso.
  • jste kojící matkou. Na rozdíl od běžného mléka získá vaše tělo mnohem ideálnější zdroj aminokyselin, než jakým oplývá jakákoli jiná potravina. Tato podobnost s mateřským mlékem je velmi často vyzdvihována, zvláště je-li riziko vzniku alergie na kravské mléko.
  • při dietě. Něco málo už jsem napsal v tomto článku, ale ještě se o tomto aspektu rozepíšu blíže.
  • při nedostatku bílkovin. Tato situace je však málo pravděpodobná, protože západní společnost obecně má bílkovin spíše přebytek (i když mnohdy nevalné kvality).


Pro sport
  • pokud sportujete často: každý sport je náročný jiným způsobem, pokud ale běháte 5x týdně hodinu a k tomu ještě čas od času něco dalšího, kvalitní syrovátkový protein přijde vhod. Podobně při silových tréninincích, tam by neměl chybět zcela jistě
  • pokud se musíte vejít do nízké váhové kategorie: nejen v boxu, ale i v dalších sportech je snaha být těsně pod hranicí dané váhové kategorie. Toho lze nejsnáze dosáhnout nějakým bílkovinným koncentrátem s minimálním obsahem tuky - souvislosti jsou vlastně shodné s redukční dietou. Zde opět kraluje syrovátkový protein pro svou podporu regenerace po výkonu.

Dietní nápoj
- Co není dietní
Mnoho "dietních nápojů" má natolik pochybné složení, že se skoro už jedná o lživou reklamu a podovod na zákazníka. Například sladká syrovátka vám při hubnutí moc nepomůže, naopak - jedná se vlastně o odpad při výrobě sýra, s obrovským obsahem jdnoduchého cukru laktózy. Právě obsah jednoduchých cukrů je především tou příčinou, proč lidé trpí obezitou... Navíc stravitelnost laktózy je, jak již bylo uvedeno, pro mnohé minimální a může vyvolávat potíže...
A vzdor tomu používají výrobci syrovátku, jakožto velmi levnou surovinu, do svých nápojů a vydávají je za dietní nápoje. Občas doplní nápoj o nějaký spalovač tuků, ovšem jen v mikroskopických množstvích. Při letmém prohlédnutí si sortimentu jsem narazil například na Molke Fresh, který má stát 259 korun při obsahu 700 g. Ovšem jedná se přesně o uvedený případ - mléčná syrovátka s mírně zvýšeným obsahem bílkovin a dohromady 1 gramem karnitinu v celém balení. Tedy ekvivalent syrovátky z lékárny za 40 korun a karnitinu asi za 5 korun.
To jen pro příklad - proto si nespleťte syrovátku a syrovátkový protein! Už proto, že kilogram syrovátky vyjde na 50-60 korun, kilogram syrovátkového proteinu na desetinásobek...

- Vlastní dietní nápoj
Jako základ poslouží libovolný syrovátkový protein. Jsou ochucené a poměrně snadno rozpustné, nejlepší je ale použít šejkr nebo mixér. Velmi vhodné je doplnit nápoj vlákninou, ideálně inulinem (sama o sobě není tak dobře rozpustná, jako s proteinem), ale můžete zkusit i vlastní experimenty. Psylium nebo ovesná vláknina však silně bobtnají a tudíž vhodné nejsou. To jako základ dostačuje, je možné tento mix doplnit karnitinem nebo vitaminem C. Karnitin je nejvhodnější přidávat, pokud budete tento nápoj pít před cvičením nebo před spaním, vitamin C prakticky kdykoli. Tento nápoj vás jednak zasytí a také dodá tělu kvalitní bílkovny, s minimálním množstvím tuku nebo sacharidů. V dietě je tak vhodný namísto večeře, případně kdykoli máte hlad.

Doporučené množství
Jednorázově přijaté množsví je nejvhodnější 30-40 gramů bílkovin.
V kulturistice, silových a občas i vytrvalostních sportech jsou doporučovány dávky přesahující 2 gramy/kilogram hmotnosti za den. Najdou se ale i jiné názory, každý si musí sám vyzkoušet, kolik bílkovin snese. Ne vždy platí, že čím více, tím lépe.
Při redukční dietě je nutná dávka minimálně 1 gram/kilogram hmotnosti - dosáhne se tím co možná nejnižších ztrát svalů a největších z tuku. Nutno dodat, že nesmírně důležitá je kombinace s fyzickou aktivitou! Jinak mohou nejen kvalitní bílkoviny, ale i jiné doplňky podporující spalování tuku přijít vniveč.
Pokud ani moc nesportujete, ani se nesnažíte intenzivně zhubnout, platí také nutnost dopřát svému tělu zhruba 1 g/kg váhy. Pokud například namísto večeře vypijet proteinový koktejl, bude se vám pravděpodobně lépe spát a lze očekávat o něco lepší zdraví.

Zdravotní přínos
Jak už bylo řečeno, syrovátková bílkoviny může být prospěšná těm, kteří mají alergii na mléko (laktózu). Kromě těchto výše uvedených výhod obsahuje i další přínosné látky: imunoglobuliny pro lepší obranyschopnost, glykomakropeptid a laktalbumin zlepšují vstřebatelnost minerálů.

Proteiny:
Syrovátkový protein, Nutrend 30g balíček
Protein Matrix 5.0, 2450g
Protein Junior, Promil, 900g

Zdroje:

Žádné komentáře:

Okomentovat