28.7.09

Vitamin E

Podobně jako jsem psal už v článku zabývajícím se vstřebatelností minerálů, nastává podobný problém i u některých vitamínů. Jedním z nich je vitamin E - proto je nutné odlišovat jeho přírodní d- formu od syntetické dl- formy. Obě mají sice podobné účinky, ovšem nejzajímavější je antioxidační (ochrana buněk proti volným radikálům) funkce - a ta je u přírodní formy o dobrou poloinu silnější!

Popis

Vitamin E je antioxidant /4/, který chrání buněčné membrány před poškozením. Například pokud je LDL-cholesterol poškozen oxidací, vede k onemocnění srdce a cév sklerotickými procesy v jejich stěnách. Má působit také protirakovinotvorně /5/.
Několik výzkumů uvádí, že 400 až 800 I.U (1 mg = cca 1,5 I.U.) přírodního vitaminu E na den snižuje riziko srdečních záchvatů.
Vitamin E hraje rovněž určitou roli ve schopnosti těla zpracovávat glukózu. Některé zkoušky naznačují, že doplňování vitaminu E se ukázuje jako podpora při prevenci a léčbě diabetu /1/.
V posledních deseti letech byla funkce vitaminu E v buňce dále objasňována. Kromě jeho antioxidačních funkcí se v současné době o vitaminu E ví, že působí prostřednictvím dalších mechanismů zahrnujících přímé účinky na záněty, regulaci krevních buněk, růst pojivové tkáně a genetickou regulaci dělení buněk.
Vitamín E je také, po dlouhodobějším použití, účinný jako podpora plodnosti u mužů /3/.

Zdroje vitaminu E:
Je obsažen v oleji z pšeničných klíčků, ořechách a semenech, v celých zrnech, vaječných žloutcích a listové zelenině. Kvalitní za studena lisované rostlinné oleje by měly obsahovat významná množství vitaminu E (především slunečnicový) . Avšak u mnohých rostlinných olejů prodávaných v supermarketech je vitamin E odstraněn při zpracování (rafinace). Vysoká množství obsažená v doplňcích, často od 100 do 800 I.U. na den, není možno získat z konzumovaných potravin.

Potenciální nedostatek:
Vážné nedostatky vitaminu E jsou vzácným jevem. Lidé s genetickou vadou přenosu vitaminu E bílkovinami (proteiny), nazývanou thrombotická thrombocytopenická purpura (TTP), mají vážný nedostatek vitaminu E, charakterizovaný nízkými krevními a tkáňovými hladinami vitaminu E a pokročilými nervovými abnormalitami. Nízká hladina vitaminu E bývala spojována se zvýšeným rizikem vzniku revmatoidní artritidy a závažnějších depresí. U žen s preeklampsií byly zjištěny nižší hladiny vitaminu E v krvi než u žen bez těchto křečí. U velmi starých lidí s diabetem typu II byl zjištěn závážný pokles hladiny vitaminu E v krvi související s věkem /2i/, bez ohledu na příjem stravy.
Ovšem pozor - pokud konzumujete větší množství rafinovaných tuků nebo tuků postrádajících vitamin E, je konzumace doplňku s vitaminem E velmi vhodná! /5/

Nejvhodnější forma:
Názvy všech typů vitaminu E začínají buď „d“ nebo „dl“ v souvislosti s rozdíly v chemickém složení. Forma „d“ je formou přírodní a „dl“ je syntetická forma. Přírodní forma je mnohem aktivnější a lépe se vstřebává. Málo se ví o tom, jak „nepřirozená“ dávka „dl“ syntetické formy ovlivňuje tělo, ačkoliv očividná toxicita zjištěna nebyla.
Nedávná přezkoumání vědeckých důkazů dokonce naznačují, že přírodní vitamin E má pravděpodobně vyšší aktivitu v těle, než je uváděno na doplňcích. Přírodní vitamin E může být téměř dvojnásobně biologicky využitelný než syntetický vitamin E. Mnozí lékaři doporučují lidem užívat pouze přírodní formu „d“ vitaminu E. Po označení „d“ nebo „dl“ se objevuje často řecké písmeno „alfa“, které rovněž popisuje strukturu /1/. Syntetický vitamin E „dl“ se může vyskytovat pouze ve formě alfa – jako v „dl-alfa totokoferolu“. Přírodní vitamin E se může vyskytovat buď jako alfa – v „d-alfa tokoferolu“, nebo v kombinaci s beta, gama a delta /1/, s označením „smíšený“ ve směsích přírodních tokoferolů. Málo se ví o významu beta a delta forem vitaminu E, vznikla však diskuse zabývající se tokoferolem gama. Výzkumem in vitro bylo zjištěno, že gama tokoferol je mnohem aktivnější než alfa tokoferol při ochraně před určitými specifickými druhy oxidačního poškození.
Uvádí se /3,5/, že vitamin C a E působí synergicky, tzn. že vitamin C umí "obnovit" oxidovaný vitamin E. Proto je vhodné oba tyto vitamíny brát společně.

Obvyklé dávkování:
Doporučovaný dietní příděl vitaminu E je poměrně nízký, 15 mg neboli 22 I.U. denně /1,5/, jako optimum se však uvádí 100 mg /5/. Nejběžnější doporučované množství doplňkového vitaminu E je pro dospělé 200 až 800 I.U. denně. Doporučuje se spolu s vitaminem E konzumovat máslo /1/, případně jiný tuk, pro jeho lepší vstřebatelnost (podobně jako vitamin A je rozpustný v tucích /5/). Vitamin E je nutné používat delší dobu, aby se jeho účinky projevily /3/. Zároveň je výhodné zároveň konzumovat také beta-karoten, posílí se antioxidační funkce a zlepší se podmínky vstřebávání.

Vedlejší účinky, interakce:
Toxicita vitaminu E je velmi vzácná (rizikový je ovšem jen syntetický, přírodním se v zásadě nejde předávkovat /2/) a doplňky jsou považovány za bezpečné. Pacienti léčení umělou ledvinou, kteří dostávají injekce železa, často zažívají oxidační stres. Je to proto, že železo je pro-oxidant, a znamená to, že vzájemně reaguje s molekulami kyslíku způsoby, které mohou poškodit tkáň. Tyto negativní účinky terapie železem mohou být neutralizovány vitaminem E. Dieta bohatá na nenasycené tuky zvyšuje požadavky na vitamin E. Vitamin E a selen společně chrání v tucích rozpustné tělesné komponenty.

Závěrem:
Shrnu-li výše uvedená tvrzení, pak je konzumace vitaminu E velmi vhodná takřka pro každého. Není vhodné překračovat příjem více než 100 mg denně syntetické dl- formy, přírodní d- a ostatní formy lze pak doplňovat a ve vyšších dávkách - a tyto formy by měly mít přednost.

Sortiment

Beta karoten 10000mj - 20 šumivých tablet po 5,9 mg
Beta karoten 8330 mj - 100 tablet po 5 mg

Zdroje:

/1/ Fořt, Petr - Zdraví a potravní doplňky
/2/ Fořt, Petr - Tak co mám jíst, i: European Journal of Clinical Nutrition, 2005, vol. 60, Archives of Internal Medicine (2004, vol. 64) a American Journal of Clinical Nutrition (2005, vol. 80)
/3/ Fořt, Petr - Co (ještě) nevíte o výživě (i ve sportu)
/4/ http://www.dentalcare.cz/odbclan.asp?ctid=66&arid=946
/5/ http://www.solen.cz/pdfs/int/2001/11/03.pdf - PDF

22.7.09

Využití syrovátkového proteinu

O tom, co jsou proteiny a bílkoviny, jsem už psal. Ve většině přípraků s vysokou koncentrací bílkovin je vysoký obsah syrovátkových proteinů. Důvodem je velmi dobrá stravitelnost a pro člověka mnohem přirozenější složení, než jaké nabízí kravské mléko.

Jak se získává
Ještě než popíšu jeho vlastnosti, napřed několik důležitých informací, kde se bere. Syrovátkový protein se získává pomocí různých moderních technologií z mléka (CFM = mikrofiltrace, odděluje se zde kasein; Ion-Exchange = iontová výměna, výsledek je velmi čistý) /1/. Z původního mléka se oddělí kasein (také bílkovina, je však mnohem hůře stravitelná, najdete ho ve vysoké koncentraci v tvarohu či sýru), mléčný cukr laktóza (ta je pro dospělé hůře stravitelná, častá bývá nesnášenlivost projevující se průjmem nebo křečemi břicha) a případně i soli. Výsledkem je produkt s velmi vysokou biologickou hodnotou (BI, označuje se jím schopnost přijatých bílkovin být využity pro tělo) a výbornou stravitelností, s minimálním obsahem méně hodnotných látek.


Přínosy - obecně
Syrovátkových proteinů (ale i jakýchkoli jiných zdrojů bílkovin) se využívá hlavně v silovém sportu - kulturistice, vzpírání, silovém trojboji či boxu, dále také v plavání, fotbale a je vhodný i při vytrvalostních sportech. Podporuje totiž tvorbu a regeneraci tkání, které jsou fyzickou námahou porušovány (ačkoli to zní nepříjemně, jde o zcela přirozený - a praktický - proces). Kupříkladu obecně zastávaným názorem je, že při vytrvalostním běhu není potřeba mnoho bílkovin - naopak, sportovec by jich měl mít co nejméně, aby nebyl moc svalnatý! Pokud se však v oblasti výživy trochu orientujete, dojde vám, že po určité době nastane problém s podvýživou (pokud běh ovšem není spíše chůzí) - tělo nebude mít z čeho regenerovat.


Pro běžný život
V případě, že patří mezi většinu nespostující populace, má syrovátkový protein přínos v těchto případech:
  • jste vegetarián. Takto do sebe dostanete bílkoviny s vyšší biologickou hodnotou, než má maso.
  • jste kojící matkou. Na rozdíl od běžného mléka získá vaše tělo mnohem ideálnější zdroj aminokyselin, než jakým oplývá jakákoli jiná potravina. Tato podobnost s mateřským mlékem je velmi často vyzdvihována, zvláště je-li riziko vzniku alergie na kravské mléko.
  • při dietě. Něco málo už jsem napsal v tomto článku, ale ještě se o tomto aspektu rozepíšu blíže.
  • při nedostatku bílkovin. Tato situace je však málo pravděpodobná, protože západní společnost obecně má bílkovin spíše přebytek (i když mnohdy nevalné kvality).


Pro sport
  • pokud sportujete často: každý sport je náročný jiným způsobem, pokud ale běháte 5x týdně hodinu a k tomu ještě čas od času něco dalšího, kvalitní syrovátkový protein přijde vhod. Podobně při silových tréninincích, tam by neměl chybět zcela jistě
  • pokud se musíte vejít do nízké váhové kategorie: nejen v boxu, ale i v dalších sportech je snaha být těsně pod hranicí dané váhové kategorie. Toho lze nejsnáze dosáhnout nějakým bílkovinným koncentrátem s minimálním obsahem tuky - souvislosti jsou vlastně shodné s redukční dietou. Zde opět kraluje syrovátkový protein pro svou podporu regenerace po výkonu.

Dietní nápoj
- Co není dietní
Mnoho "dietních nápojů" má natolik pochybné složení, že se skoro už jedná o lživou reklamu a podovod na zákazníka. Například sladká syrovátka vám při hubnutí moc nepomůže, naopak - jedná se vlastně o odpad při výrobě sýra, s obrovským obsahem jdnoduchého cukru laktózy. Právě obsah jednoduchých cukrů je především tou příčinou, proč lidé trpí obezitou... Navíc stravitelnost laktózy je, jak již bylo uvedeno, pro mnohé minimální a může vyvolávat potíže...
A vzdor tomu používají výrobci syrovátku, jakožto velmi levnou surovinu, do svých nápojů a vydávají je za dietní nápoje. Občas doplní nápoj o nějaký spalovač tuků, ovšem jen v mikroskopických množstvích. Při letmém prohlédnutí si sortimentu jsem narazil například na Molke Fresh, který má stát 259 korun při obsahu 700 g. Ovšem jedná se přesně o uvedený případ - mléčná syrovátka s mírně zvýšeným obsahem bílkovin a dohromady 1 gramem karnitinu v celém balení. Tedy ekvivalent syrovátky z lékárny za 40 korun a karnitinu asi za 5 korun.
To jen pro příklad - proto si nespleťte syrovátku a syrovátkový protein! Už proto, že kilogram syrovátky vyjde na 50-60 korun, kilogram syrovátkového proteinu na desetinásobek...

- Vlastní dietní nápoj
Jako základ poslouží libovolný syrovátkový protein. Jsou ochucené a poměrně snadno rozpustné, nejlepší je ale použít šejkr nebo mixér. Velmi vhodné je doplnit nápoj vlákninou, ideálně inulinem (sama o sobě není tak dobře rozpustná, jako s proteinem), ale můžete zkusit i vlastní experimenty. Psylium nebo ovesná vláknina však silně bobtnají a tudíž vhodné nejsou. To jako základ dostačuje, je možné tento mix doplnit karnitinem nebo vitaminem C. Karnitin je nejvhodnější přidávat, pokud budete tento nápoj pít před cvičením nebo před spaním, vitamin C prakticky kdykoli. Tento nápoj vás jednak zasytí a také dodá tělu kvalitní bílkovny, s minimálním množstvím tuku nebo sacharidů. V dietě je tak vhodný namísto večeře, případně kdykoli máte hlad.

Doporučené množství
Jednorázově přijaté množsví je nejvhodnější 30-40 gramů bílkovin.
V kulturistice, silových a občas i vytrvalostních sportech jsou doporučovány dávky přesahující 2 gramy/kilogram hmotnosti za den. Najdou se ale i jiné názory, každý si musí sám vyzkoušet, kolik bílkovin snese. Ne vždy platí, že čím více, tím lépe.
Při redukční dietě je nutná dávka minimálně 1 gram/kilogram hmotnosti - dosáhne se tím co možná nejnižších ztrát svalů a největších z tuku. Nutno dodat, že nesmírně důležitá je kombinace s fyzickou aktivitou! Jinak mohou nejen kvalitní bílkoviny, ale i jiné doplňky podporující spalování tuku přijít vniveč.
Pokud ani moc nesportujete, ani se nesnažíte intenzivně zhubnout, platí také nutnost dopřát svému tělu zhruba 1 g/kg váhy. Pokud například namísto večeře vypijet proteinový koktejl, bude se vám pravděpodobně lépe spát a lze očekávat o něco lepší zdraví.

Zdravotní přínos
Jak už bylo řečeno, syrovátková bílkoviny může být prospěšná těm, kteří mají alergii na mléko (laktózu). Kromě těchto výše uvedených výhod obsahuje i další přínosné látky: imunoglobuliny pro lepší obranyschopnost, glykomakropeptid a laktalbumin zlepšují vstřebatelnost minerálů.

Proteiny:
Syrovátkový protein, Nutrend 30g balíček
Protein Matrix 5.0, 2450g
Protein Junior, Promil, 900g

Zdroje:

12.7.09

Fermentace - pro zlepšení stravitelnosti

Fermentace se při produkci potravin využívá jako proces, který omezuje škodlivost některých složek v potravinách. Jedná se o kvašení /4/ pomocí poměrně širokého spektra různých metod - využívají se ušlechtilé plísně, laktobacily (například u jogurtů), a další.


Přínosy:
Předem ještě upozorním, že ne každé kvašení je vítané - za správných podmínek zkvasí skoro cokoli, a výsledkem takového neusměrněného procesu bude obvykle průjem či jiné nepříjemné střevní potíže.
  • Kváskový chléb: je vyráběn z žitné mouky, případně s až 80% přídavkem mouky pšeničné /6/. Žitná mouka pomocí droždí kyne špatně a chléb je mazlavější - díky kvásku k těmto nevítaným výsledkům ale nedochází. Použití kvásku je tradiční - dříve to dokonce byl jediný způsob používaný pro kynutí těsta na chleba. Výhodou, kromě tohoto zlepšení struktury těsta, je hlavně prodloužení trvanlivosti a lepší chuť. Nevýhodou je vyšší větší náročnost přípavy žitného kvásku /5/.
  • Fermentované fazole a soja: Jak už bylo uvedeno v článku o hydrolýze bílkovin, sojový protein způsobuje mnoha lidem problémy s alergií. Tomu lze zabránit hydrolýzou, podobně však působí i fermentace /1/. Díky působení bakterie laktobacilus plantarum se alergenicita snížila o více než 95%, zároveň se podstatně zvýšila stravitelnost. Podobně jako u soji lze podstatně zvýšit stravitelnost i u fazolí /3/ - jednak díky už uvedenému laktobacilus plantarum, dále pak podobně působil také laktobacilus casei. Po následném povaření už fazole ani nenadýmaly, a stravitelnost byla opět výrazně lepší než u nefermentovaných, jen uvařených. Tradičně se pak fermentují i další sojové produkty - známý je například tempeh /2/.
  • Fermentace mléka: vzniká jím všeobecně známý a používaný jogurt nebo kefír. Působí zde například bakterie laktobacilus bulgaricus, acidofilus či streptokokus thermophilus. Po technické stránce se opět jedná o částečnou hydrolýzu (natrávení). Nutno doplnit, že při procesu kvašení mléka dochází jen k mírnému rozkladu bílkovin, naopak zásadní - a zdraví významně prospěšnou - je rozklad laktózy (mléčného cukru) /7, 8/. Jogurt se pak, na rozdíl od mléka, řadí k probiotikům - potravinám zlepšujícím trávení /9/. Je důležitý obzvláště po léčbě antibiotiky.
  • Ušlechtilé salámy: sem patří zejména salámy uherského typu. Fermentační proces je v zásadě zcela identický jako při přípravě jogurtu, což je jistě překvapivé. Takovýto salám se vyznačuje dlouhou trvanlivostí /9/, minimálním obsahem vody (a následně vysokým obsahem bílkovin a tuku) a výraznou chutí.
Závěrem:
Jak už bylo řečeno, ne každá fermentace je vyhledávaná a zdravá. Na závěr uvádím příklad lihu - vzniká kvašením ovoce (tradičně, dnes se používají hlavně brambory, cukrovka, obilí či melasa), výsledkem je produkt sice trvanlivý, ovšem jeho zdravotní přínos nalezneme leda při použití jako dezinfekce, možná i jako rozpouštědla. U mnoha potravin, naočkovaných specifickými mikroorganismy a za příhodných podmínek, lze očekávat velmi příznivý vliv oproti původní surovině - jednak obvykle lepší stravitelnost, menší riziko alergie a také lepší trvanlivost. Nahrazení mléka za jogurt často vede ke znatelnému zlepšení zdraví, podobně může u někoho působit i nahrazení pšeničného chleba žitným kváskovým. Chuť fermentovaných produktů může být zpočátku nezvyklá (kyselejší), ale s ohledem na vlastní zdraví doporučuji tyto alternativy vyzkoušet. Na druhou stranu odrazujícím aspektem může být cena, která je například u tempehu (fermentované sojové boby) bezmála astronomická.



Zdroje:
/1/ http://www.osel.cz/index.php?clanek=3397
/2/ http://dadala.hyperlinx.cz/soja/sojr0009.html
/3/ http://www.agronavigator.cz/default.asp?ids=150&ch=13&typ=1&val=47001
/4/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Kva%C5%A1en%C3%AD
/5/ http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:navody
/6/ http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=clanky:funkce_kvasku
/7/ http://jaknato.webpark.cz/html/Jogurt.html
/8/ Lidové noviny
/9/ Pacient.cz

10.7.09

Jak zhubnout - sport, výživa a doplňky

Jak mnoho žen ví, zhubnout trvale a ještě k tomu tak, aby postava skutečně měla vytoužené tvary, není snadné. Obrovské množství knih i článků na internetu či v periodikách se tímto tématem také zabývá - až je z toho člověk zmaten. Ve zkratce zde uvedu nejpoužívanější postupy a obecné informace určené k tomu, aby nedošlo k narušení zdraví.

1. zásada - Nové zvyky

Ještě než s hubnutím začnete, je nutné být na to psychicky připraven - jako každá změno to není jen tak. Je třeba si uvědomit, že nadváha či špatná tělesná stavba je (až na výjimky způsobené nemocí) způsobena různými zlozvyky. Jeden příklad za všechny - práce zabere cca 8,5 hodiny denně, cestování další hodinu a půl. Zaměstnání je obvykle sedavé (co se dá dělat, každý si musí nějak vydělat na nájem...), většina lidí jezdí do práce MHD nebo pěšky . Tyto pasivní činnosti však málokdo kompenzuje dostatečnou fyzickou aktivitou ve volném čase, navíc - jako většina civilizovaného světa - jsme národem gurmánů, a tak si skoro každý rád vychutná dobré jídlo a dobré pití... Bez ohledu na to, že většina poživatin v restauracích není příliš zdravá, a ani doma se mnoho lidí nesnaží stravovat zdravěji.
Je tedy nutné se připravit na to, že bude třeba zásadně změnit dva faktory ve svém životě - pohyb a jídlo (to ale nikoho asi nepřekvapí).

2. zásada - Správný pohyb

Kamenem úrazu je doporučení lékařů, že stačí půl hodina chůze denně - a ta je stále omílána v novinách. Půl hodinou chůze toho mnoho nenapravíte (i když samozřejmě je to lepší než sedět před televizí). Pro redukci tuku je třeba skloubit dva typy fyzické aktivity:
  • aerobní: což ovšem neznamená aerobik!!! Vhodný je pomalý běh, při kterém můžete souvisle a bez problému hovořit. Při použití měřiče tepu je to frekvence mezi 120-145 tepy za minutu, u mladších lidí o něco více, u starších méně (60-75% z maximální TF). Tato zátěž musí být dlouhodobější - přinejmenším 30 minut, lépe však 45 minut a více. Při této zátěži totiž tělo získává energii především z tuků. Vhodné jsou aerobní pomůcky v posilovnách, kde je zátěž plynulá - na kole, stepperu, běhacím pásu, veslovacím trenažeru... V přírodě je to běh, méně vhodné už je vzhledem ke členitému terénu kolo. Ostatní aktivity obvykle plynulé zatížení neposkytnou.
  • silové: což je ideálně trénink v posilovně zaměřený na spalování tuků - například cvičení co nejodlehlejších částí těla, co největších svalových skupin, zaměření se na problematické partie apod. To vyvolává mohutnou cirkulaci krve po celém těle, především však platí, že čím více má člověk aktivní svalové hmoty, tím více energie spotřebuje jeho bazální metabolismus - v klidu pak rozdíl mezi nic nedělajícím, ale jinak pravidelně posilujícím člověkem, a neposilujícím, může být až 100%! Zatímco tedy jeden spotřebuje za den kupříkladu 10 000 kJ, druhý při stejné činnosti jen 6 000 kJ - a to je rozdíl velmi markantní.

3. zásada - Správná strava

Správná strava je především zdravá strava, vyhovující tomu kterému člověku. Už samotná zdravá strava (ovšem její formulace není nic lehkého) může po čase zredukovat hmotnost na optimální úroveň - proto musí být prvním krokem!
  • Zdravá strava: Je třeba zamezit konzumaci rafinovaných tuků /1/ (čili vlastně skoro všech levných, které jsou k dispozici v supermarketech) a namísto nich použít za studena lisované, nejíst nic, co by obsahovalo rafinovaný cukr (s možnou občasnou výjimkou ve formě silné hořké čokolády - s obsahem kakaa nad 70%), uzeniny, pražené a solené pochoutky (ořechy, bramborové lupínky), bílé pečivo, výrobky s vyšším obsahem syrovátky či laktózy (neplést se syrovátkovým proteinem!). Vhodné je zařadit do jídelníčku celozrnnou rýži, jáhly, pohanku, špaldu, ovesné vločky - mnohdy zjistíte, že když vynecháte cokoli obsahujícího pšenici, váha se vám upraví sama. Velmi vhodné je podstatné zvýšení konzumace kvalitní zeleniny, a tu jíst - bez dresinků - v různých variantách namísto večeře.
Teprve pokud už podobně zdravě jíte (nutno dodat, že každý člověk je jiný, a tedy co je zdravé pro jednoho, nemusí dělat dobře jinému!) a cvičíte a stále se nedaří zhubnout, je nutné zařadit redukční dietu a omezit tak příjem energie.

4. pomůcka - Správné doplňky stravy

Při dietě snadno nastane situace, že spolu s nižším příjmem potravin dojde i k příliš nízkému příjmu minerálů či vitamínů. Obecně (nejen při dietě) má populace nedostatek hořčíku, draslíku, selenu, jódu či chromu, z vitaminů pak často chybí D. Ty je tedy dobré doplňovat preventivně - ovšem ve formě doplňku dobře stravitelného!
Speciálně pro pomoc při hubnutí se pak používá řada dalších doplňků:
Chrom
CLA - konjugovaná kyselina linolová
Jod
HCA - kyselina hydroxy-citronová
Lipoová kyselina - pro lepší práci s krevním cukrem
Vláknina - pro lepší zasycení a dobrou práci střev
Bílkovinné (proteinové) koncentráty - pro zamezení ztrátám svalové hmoty a lepšímu zasycení
Synephrine
Kofein -
Extrakt z bílé vrby - obsahuje salycin
L-Karnitin

Závěrem:
Pokud byste se chtěli zeptat na nejúčinnější doplňky, nejúčinnější cvičení a nejlepší stravování, odpověď bude nutně zobecněná - každému zabere něco trochu jiného. Ona zobecněná odpověď zní: před aerobním cvičením dopoledne trvajícím cca 45 minut při tepové frekvenci 120-145 si vezměte synephrine, kofein, extrakt z bílé vrby, karnitin a vitamin C. Toto cvičení v průběhu týdne střídejte s cvičením silovým, při kterém se procvičí celé tělo, opět tak, aby samotné (na hubnutí zaměřené) posilování zabralo cca 45 minut. Alespoň jeden den v týdnu jen relaxujte - namísto běhání a posilování si dopřejte masáž či saunu. Nebojte se vydatné snídaně, ve večerních hodinách si ale dejte je zeleninu, netučný tvaroh či proteinový koktejl. To jsou základy, se kterým máte opravdu velkou naději na úspěšné shození pár kil a zlepšení siluety.

Sortiment:

Proteiny:
Syrovátkový protein, Nutrend 30g balíček
Protein Matrix 5.0, 2450g
Protein Junior, Promil, 900g

6.7.09

Hydrolýza bílkovin

Hydrolýza bílkovin je proces, díky kterému dochází k několika významným přínosům - výsledný produkt je obvykle hypoalergenní (toho se využívá při výživě kojenců alergických na mléko), má rychlou vstřebatelnost živin a lepší stravitelnost pro osoby užívající léky proti překyselení žaludku. Detailní informace jsou níže, za jejich poskytnutí patří dík Pavlu Držkovi z firmy AminoMax.

Stanovení obsahu bílkovin, stupně hydrolýzy, zdroj surovin

"Sojová bílkovina se štěpí enzymaticky v mírně kyselém prostředí. Surovina pochází z Japonska, odkud se dováží do EU.
Stupeň hydrolýzy je v rozmezí 83-91%. Podrobnější rozpětí se neuvádí ze stejného důvodu jako u všech vyráběných hydrolyzátů. Nedělá se totiž detailní analýza u každé šarže, na výstupu se kontroluje obsah bílkovin (dusík). Detailní analýza na stupeň hydrolýzy je poměrně časově i finančně náročná, takže se provádí zhruba kvartálně. Obsah bílkovin lze analyticky snadno stanovit třeba jodometricky během pár minut a není problém udělat rozbor i v minimálně vybavené laboratoři (třeba u mě doma). Ostatně stupeň hydrolýzy k dnešnímu dni neumí přesně určit ani státní zdravotní ústav a potravinářská inspekce ČR. Pokud dělají takovou analýzu, tak u výsledků uvádí odchylku 21%. Na to, že bývalé Československo bylo chemickou velmocí, docela ostudná záležitost.
Pokud jsem měl možnost srovnávat jiné výrobce a dodavatele potravinářských surovin a výživy, tak nejen u hydrolyzátů, ale i sypkých koncentrátů bílkovin dělají analýzu v rozpětí měsíce až půl roku. Někteří dokonce udělají kontrolu pouze na vstupu při zakládání výroby a pak několik let nic. Pokud je někde chyba, tak ji odhalí většinou až kontrola ze strany úřadů (viz. třeba aféra s vadným kreatinem dováženým z USA, kdy cca třetina všech výrobců používala nekvalitní surovinu).
Bohužel to tak běžně funguje dodnes. Výrobce musí doufat, že mu dodaná surovina odpovídá specifikaci. Ale to platí prakticky pro celé potravinářské odvětví od rohlíků až třeba po speciální výživu a farmaka.
Dnes se již všechny hydrolyzované proteiny vyrábí enzymaticky, ještě v devadesátých letech se hydrolýza dělala klasicky v autoklávu s kyselinou chlorovodíkovou, ale výsledný produkt pak za mnoho nestál a bez přečištění se to dalo použít akorát do kosmetiky. Hydrolyzáty vyrobené s HCl se daly poznat podle velmi nepříjemného zápachu a silně hořké chuti připomínající hovězí játra."

Přínosy hydrolyzovaných bílkovin

"Hydrolytické štěpení se provádí zejména kvůli lepší stravitelnosti a rychlejšímu využití - štěpená bílkovina ve formě peptidů rychleji projde trávícím traktem a nevyžaduje přítomnost enzymů pro zpracování (štěpení bílkoviny na poly, oligo až tri, di- peptidy, částečně i volné aminokyseliny). Ve výsledku tak sportovec může využít větší množství bílkovin, než by tělo bylo schopno využít přirozenou stravou.

Druhou pozitivní věcí hydrolýzy je odstranění složek, které v přirozeném stavu mohou působit alergicky, typicky tedy u lidí s alergií na sojovou, mléčnou nebo jakoukoliv jinou bílkovinu se hydrolýzou bílkovinný alergen odstraní (rozklad na peptidy až volné AK).
Třetí věcí je rychlejší vstřebání hydrolyzátu oproti nativní bílkovině, některé peptidy se uvolňují přímo do krve, stejně tak volné aminokyseliny, část poly-/oligopeptidů může ještě vyžadovat další trávení, část se vstřebává přímo. Výsledkem je mnohem rychlejší přístupnost dodaných peptidů, doba vstřebání je prakticky závislá jen na objemu tekutiny, tj. cca 20-40 minut při objemu do 600ml. Poté se hydrolyzovaná "bílkovina" využívá."

Trávení běžných bílkovin

"Naproti tomu nehydrolyzovaná bílkovina musí být nejprve enzymaticky natrávena, přes žaludek putuje dále do střev, kde dále probíhá rozklad na peptidy až jednotlivé aminokyseliny, při nadměrném množství bílkoviny dochází běžně k patogennímu kvašení. Výsledkem je reálná dostupnost od asi 1 hodiny (u snadno stravitelných nápojů ze syrovátkových koncentrátů a izolátů), přes 2-3 hodiny (kombinované proteinové nápoje, mléko, kasein, roztok vaječné bílkoviny) až třeba po 6-10 hodin nebo i déle u běžné stravy (maso, smažená a konzervovaná jídla)."

Využití hydrolyzátů v běžném životě

Souhrnně vzato z pohledu běžné stravy pro většinu lidí nepředstavují komplexní hydrolyzáty přínos, uplatní se v období rekonvalescence, po úrazech, nemoci, při poruchách trávení apod. Stejně tak lze využít specifické peptidy a hydrolyzátu pro léčbu alergií, zvýšení imunity (dříve vyráběný "Imuregen"), podporu tvorby kolagenových struktur (hydrolyzovaná želatina, kolagen) atd.
Pro sport je prvořadým přínosem zejména rychlá stravitelnost, lepší využití a u silových sportů zejména kvalitnější regenerace a možnost dodání většího množství bílkovin, které by jinak tělo nemohlo zpracovat kvůli omezené trávící kapacitě (v ideálním případě 30-40g čisté bílkoviny během každých cca 4 hodin).
Hydrolyzáty ve sportu se užívají tedy zejména v krátké době po ukončení výkonu, "obchází" se tím trávící proces, peptidy jsou dostupné téměř okamžitě a nemusí se čekat na natrávení bílkoviny (z proteinových nápojů nebo dokonce jídla). Výsledkem je obvykle rychlejší regenerace (to je hlavní přínos sojového hydrolyzátu) a při větším příjmu bílkovin během dne i nárůst svalové hmoty/síly. Ale to pak již ovlivňuje velké množství faktorů. "


Zdroje:
/1/ http://www.bujon.cz/produkty_text_HVP_print.html
/2/ http://www.ironfactor.cz/viewtopic.php?t=1375&sid=0798048b1b49708b7f7eb462111f2298
/3/ http://www.babyweb.cz/Clanky/a2310-Alergie-na-bilkoviny-kravskeho-mleka.aspx