28.6.09

Beta-glukan

Glukany patří k látkám, které v pozitivním slova smyslu "provokují" imunitu - skoro by se daly označit k objevu století. Zde naleznete trochu informací o jejich působení a využití.

Jak působí
Beta-glukan patří do skupiny nestravitelných sacharidů (vlákniny) zvaných lektiny. Lektiny jsou obvykle nevhodné, protože bývají příčinou alergických reakcí. /1/ V případě glukanu se však jeho specifické působení využívá vlastně opačně - díky jeho schopnosti provokovat imunitní systém ho tak vlastně posiluje /1/ - dochází k posílení tzv. nespecifické imunity /2, 3/. Synergicky působí s podáváním nukleotidů (kam patří například inosin). Beta-glukanů je více druhů /3/, existují rozpustné i nerozpustné formy, jsou také různě biologicky aktivní (takže se, podobně jako v případě minerálů a vitamínů, nelze řídit jen cenou) - a jak už název napovídá, najdete také tzv. alfa-glukany.
Kromě podpory imunity je beta-glukan také dobrým antioxidantem, pomáhá v ochraně proti radiaci, v případě zvýšeného cholesterolu, diabetu či rakovině, dokonce podporuje tvorbu kostní hmoty /2/.

V jakých potravinách ho najdete?
Především v ovsu, houbách (hlavně dovážených z Číny - shiitake, u nás hlíva ústřičná /2, 5/) a kvasnicích - z těch se také vyrábí potravní doplňky.

Pro koho je vhodný?
Především pro osoby s narušenou imunitou, obzvláště pro celiaky.
Dále také pro seniory a intenzivně manuálně pracující a pro sportovce (ale i pro lidi pracující pod vlivem psychického stresu /2/). /1/
Samozřejmě také pro ty, kteří trpí výše uvedenými onemocněními, podstupují ozařování apod. Umožňuje také - mnohdy i výrazně - omezit podávání antibiotik, působí i proti virům a plísňovým onemocněním /2/.
Při lokální aplikaci omlazuje kůži - redukuje vrásky a zabraňuje příliš suché kůži. /2/
Také je účinný po slunečních spáleninách, způsobených UV zářením. /2/

Rizika
Dle americké FDA je hodnocen jako bezpečný. /2/

Závěr:
Rodina doplňků a potravin s obsahem glukanů patří k velmi zajímavým látkám s významným účinkem potvrzeným vědeckými studiemi /4/. Kromě beta-glukanů byly objeveny i alfa-glukany, s podobným působením, ale ještě několikanásobně větší účinností - beta-glukany údajně zapojují 6 z 11 ochranných typů buněk, alfa-glukany dokonce všechny. /2/ Působením glukanů dochází k vyléčení tím, že si tělo dokáže poradit s nemocemi samo - tedy zcela opačně, než jak dosud účinkuje drtivá většina léků západní medicíny (kdy k zažehnání nemoci působí v tělé cizorodá chemická látka)! V případě, že trpíte nějakou chronickou nemocí, neměli by glukany zůstat stranou vaší pozornosti.

Sortiment:
Apiglukan 250g směs s medem

Zdroje:
/1/ Fořt, Petr - Tak co mám jíst
/2/ Fořt, Petr - Zdraví a potravní doplňky

27.6.09

Cereální, sportovní a müsli tyčinky - jak si vybrat tu správnou?

Určitě je znáte – na výběr jsou jich snad desítky druhů v supermarketech, ve školách a všude, kde se provozuje nějaký sport. Každá má mnoho skvělých příchutí, jsou máčené v čokoládě, v „jogurtu“ i bez polevy. Obecně jsou přijímány jako zdravé cereální tyčinky, skvělý zdroj energie, vitaminů a minerálů. Ženy vyznávající zdravý životní styl na ně obvykle nedají dopustit a vždy jich mají pár po ruce. Až na výjimky je však jejich zdravotní přínos spíše diskutabilní, neboť v zásadě jde o běžné cukrovinky – nakonec se stačí podívat na složení.

Druhy tyčinek

1. energetické (müsli, fit...)

Sem lze zahrnout všechny bez přídavku aminokyselin nebo proteinů (nebo jen jejich malým podílem) - tyde vlastně všechny ty, co jsou k mání v supermarketech. Čas od času se lze setkat i s BIO tyčinkami, poměrně často pak například s obohacenými l-carnitinem, vlákninou či vitaminy. Jejich výhody se pak odvíjí od kvality a množství dodaného doplňku i od kvality surovin.

Po cvičení trocha energie skoro vždy přijde vhod (pokud ovšem nechcete hubnout, tyto tyčinky opět skoro vždy obsahují nadbytek řepného cukru takže v této situaci jsou vhodné). Potěší i jako malá svačinka, s ohledem na vysoký obsah cukrů však není jejich častá konzumace vhodná, obzvláště je-li jiná, vhodnější alternativa.

2. proteinové (s vysokým obsahem bílkovin)

Ty se liší od energetických především zvýšeným obsahem bílkovin. Za jejich nedostatek považuji použití spíše levných (méně hodnotných a po sportovním výkonu i méně vyhovujících) druhů – sojovou či mléčné bílkoviny, kolagenní hydrolyzát, sušené bílky, dokonce i pšeničný lepek…, namísto syrovátkových bílkovin.

Bližší informace o bílkovinách a aminokyselinách najdete v samostatném článku.

Kdy jsou vhodné

Obecně po sportovním výkonu. A to především ty proteinové s vysokým obsahem syrovátkové bílkoviny. Energetické tyčinky najdou využití nejlépe před začátkem sportování, obzvláště obsahují-li l-carnitin nebo lecitin.

A kdy vhodné nejsou

S ohledem na složení většiny druhů nejsou vhodné téměř nikdy, stejně jakékoli jiné cukrovinky. Obsahují hodně cukrů (či glukózového sirupu) – chyba. Hodně ztužených tuků – to je vyloženě špatně. Hodně barviv a aromat – ačkoli jsou schválené úřady pro použití do potravin /1/, jejich předávkování nepovažuji za zrovna zdravé. Často pražené oříšky a arašídy – také nic moc. Samozřejmě, existují výjimky, jenže ty nikdo nekupuje, protože jsou bez chuti a špatně se koušou. Dále jsou problematické polevy, ať už čokoládová nebo „jogurtová" (ta ovšem jogurt nikdy neviděla). Opět obvykle obsahují nekvalitní tuky a hodně sacharózy.

Jaké složení je ideálem?

Základem ideální tyčinky jsou ovesné vločky, doplněné o nepražené drcené oříšky a slazené sušeným ovocem a trochou medu, bez tepelné úpravy. Pro lepší konzistenci vhodná je i trocha kvalitního, nerafinovaného tuku. Ačkoli je to značně kontroverzní, rád bych v takové tyčince viděl kokosový tuk.

Závěrem

Různé energetické a proteinové tyčinky mají sice svou úlohu ve výživě, je však třeba si uvědomit, že ke zdravé potravině, za jakou se vydávají, má však většina z nich značně daleko. Oko se dá přivřít při sportu nebo tehdy, když nic jiného k dispozici není – přeci jen ta trocha ovesných vloček dá lepší pocit sytosti, než například mléčná čokoláda. Problematika však stále není uzavřená – ač většina výrobců hledí na co nejnižší náklady (a tudíž používají nejlevnější suroviny a chuť pak tvoří za pomocí cukrů, tuků a příchutí), najdou se i výjimky ve formě přijatelnějších BIO tyčinek nebo i kvalitních proteinových tyčinek, s obsahem různých dalších účinných látek. Ty pak opravdu mohou zastat úlohu zdravé svačinky tak, jak to výrobci propagují.

Sortiment:


Zdroje:

26.6.09

Jaké doplňky používat ve sportu?

Pokud sportujete, mnozí jistě používáte různé doplňky pro lepší regeneraci nebo pro podporu výkonu. Každý sport má určitá specifika, stejně tak každý sportuje různě intenzivně, s různou tělesnou stavbou a v různém věku - a dle toho se odvíjí i různá rizika a různé potřeby se sportem spojené. Pokusím se na tomto místě stručně popsat, jaké doplňky jsou vhodné při těch kterých aktivitách a proč.

Silové sporty

Jaké to jsou: typicky box, posilování a kulturistika, vzpírání, ale také například intenzivní plavání má podobné nároky.
  • Kondiční činnost: pokud nemáte sportovní ambice a sport využíváte jako podporu zdraví, tělo tak nevystavujete extrémním zátěžím. Sem rozhodně nepatří silové výkony mladých nadšenců v posilovně, případně pravidelná náročná cvičení kulturistů-amatérů, kteří si sice nekladou soutěžní vize, ale jejich pravidelné výkony jsou svou náročností velmi náročné!!!
  • Jaké doplňky: vhodná je hlavně zdravá strava - například se pokusit o výživu dle krevních skupin /1/. Obecně se doporučuje toto: odpustit si uzeniny, silně omezit potraviny s vysokým obsahem jednoduchých cukrů (mléčné čokolády, cukrovinky, sladké pečivo), mléčné produkty (s výjimkou bílých jogurtů), pečivo obsahující bílou pšeničnou mouku, rafinované oleje /1/. Naopak se doporučuje snažit se jíst například naklíčené mungo, čerstvou zeleninu (nejlépe z vlastní zahrádky nebo BIO), celozrnné výrobky z pšenice špaldy nebo kamutu, fermentované produkty (miso, tempeh), kozí sýry, za studena lisované oleje /1/. Jako doplněk potom obvykle postačí jen nějaký multivitamin. Toto doporučení je základem i pro jakoukoli další intenzivnější aktivitu! Takřka pro každého bude čas od času dobré zařadit zvýšený příjem selenu a hořčíku.
  • Výkonnostní činnost: název poněkud divně znějící, snad ale srozumitelný. Například pokud v posilovně intenzivně cvičíte 3x a častěji za týden, hodně plavete nebo tvrdě trénujete při boxu (takříkající až stříká pot) - to je situace, kdy už je velmi vhodné (ba přímo nutné) dodat tělu něco navíc.
  • Jaké doplňky: jsou to především ony zdravé potraviny uvedené výše, v první řadě doplněné vyšším příjmem bílkovin. Toho lze dosáhnout nejsnáze například nákoupem proteinového koktejlu, případně navíc i specializovanějších produktů jako jsou různé aminokyseliny (glutamin) a další (kreatin). To jsou základní produkty určené k lepší regeneraci a dosažení plnohodnotnějších výsledků. Dále se dají používat i další přípravky na podporu energie (to je případ hlavně plavání či boxu) - lecitin, l-carnitin, CLA, chrom, což jsou v zásadě všechno zároveň i prostředky usnadňující hubnutí. Vemi vhodné je zvýšit také příjem mnohých vitaminů a minerálů - vitaminu C, B6, B12, D, E, zinku, hořčíku. Vzhledem k velkému zatížení by se nemělo zapomínat ani na kloubní výživu.

Vytrvalostní sporty

Jaké to jsou: asi hlavně oblíbené běhání, chůze (včetně čím dál tím oblíbenějšího nordic walking), turistika - obecně déletrvající aktivita o nízké (ale poměrně stálé) intenzitě. Tedy například i běžná jízda na kole.
  • Kondiční činnost: zde takřka do puntíku platí stejné doporučení jako u silových sportů - největší službu provede kvalitní a zdravá strava, případně doplněná o vyšší příjem hořčíku, navíc možná jen se suplementy na podporu tvorby energie z tuků - tedy lecitin, l-carnitin, CLA, chrom, také bude vhodné čas od času zkonzumovat lžíci kvalitního za studena lisovaného olivového oleje.
  • Výkonnostní činnost: zde už budou výše uvedené přípravky pro energii takřka nutností. Může být překvapením, že i zde je doporučen vysoký příjem bílkovin - a to dokonce ve vyšším množství, než při silových sportech! Obzvláště zde hrají roli i jednolivé aminokyseliny - především BCAA (ty však naplno účinkují až v množstvích okolo 20-30 gramů/den, což je finančně dost náročné), glutamin či taurin. Velmi významné budou také tzv. antioxidanty, čili vitamin C, E a minerály zinek a selen. Po skončení fyzické aktivity je nutný dostatek času na regeneraci.
Rozdíly dle věku sportovce
Mladí sportovci: obvykle do cca 30 let má lidské tělo poměrně výbornou schopnost regenerace, takže různé nedostatky ve výživě či velké fyzické vypětí nebudou zdaleka tolik patrné, jako v pozdějším věku. To však neznamená, že by se na tuto vlastnost mělo hřešit - pokud si zničíte záda v mládí, je možné, že začnou bolet s mnohaletým zpožděním... To už je pak ale na řešení pozdě. Mladí lidé by proto měli této výhody využít ke svému prospěchu - výsledky se dostaví výrazně rychleji.
Starší sportovci: se obvykle věnují spíše kondičním aktivitám, i když například u kulturistiky lze se siláckými výkony vydržet až do důchodu - pokud cvičíte správně a jste ke svému tělu citliví a ohleduplní (nejlpépe už od mládí). Zde je však potřeba věnovat delší čas regeneraci, naučit se různým protahovacím cvičením, preventivně doplňovat potenciálně nedostatkové minerály a vitaminy, brát ohled na své trávicí ústrojí, které už nebude tak výkonné jako v mládí - a o to víc hledět na správnou výživu, aby člověk v pořádku a v kondici vydržel i do důchodu.

Závěrem
Jak říká PaedDr. Vladimír Kolouch: "Pohyb je v tomto smyslu "geniální, přírodou koncipovaný lék na většinu nemocí dneška"./2/ Je tomu skutečně tak a fakt, že doporučuje posilování ve fitness centrech za podpory trenéra, je nanejvýš moudrý a doporučeníhodný. Spolu s tím je však vhodné (ba myslím že přímo nutné) věnovat pozornost i kvalitě výživy, brát ohled na svůj věk (a tím rozhodně nemyslím, že by člověk měl o to více času trávit pasivně!!!!) a snažit se najít takové doplňky stravy, které mu budou v jeho aktivitách a životě prospěšné.

Kde koupit:

Proteiny:
FIT tyčinky:

Podpora spalování tuků:
Vitaminy a minerály:
Kloubní výživa

Zdroje:
/1/ Fořt, Petr - CO (ještě) NEVÍTE O VÝŽIVĚ (i ve sportu)
/2/ Kolouch, Welburn - Začínáme ve fitness, 2007

24.6.09

CLA - nejen pro podporu hubnutí

CLA (konjugovaná kyselina linolová) patří v naší potravě k běžně přijímaným mastným kyselinám, obvykle však v nevhodně malém množství. CLA s trochou nadsázky vede žebříčky mezi produkty na podporu redukce hmotnosti - díky ní se totiž podkožní tuk uvolňuje pro jeho využití. Navíc má ochranou funkci pro svalovou tkáň, což je pro udržení přiměřené tělesné hmotnosti taktéž nesmírně důležité.




Přínosy CLA
  • zvýšení výdeje energie (zrychluje metabolismus)
  • redukce břišního tuku (aktivuje využití tuku jako zdroje energie)
  • podporuje růst svalů (svaly jsou výrazně náročnější na energii, takže s jejich větším množstvím dochází i ke zvýšenému pálení tuků - a to i v klidu!)
  • snížení cholesterolu a triglyceridů
  • zlepšení aktivity inzulinu (což potažmo i snižuje riziko vzniku cukrovky)
Sortiment:

Zdroje:
/1/ Fořt, Petr - Zdraví a potravní doplňky

22.6.09

MSM

MSM neboli methyl-sulfonyl-methan je látka, která bývá takřka vždy přítomna v různých kloubních preparátech (spolu s glukosaminem a chondroitin sulfátem). Jeho přínos je však mnohem širší!

Kde ho najdete?
MSM lze nalézt v křížaté zelenině nebo neupraveném kravském mléce, teplem se však zničí. Jedná se tedy o látku, která se v potravinách vyskytuje zcela přirozeně (ale díky kuchyňským úpravám už se příliš nedá počítat, že ho opavdu přijímáte dostatek). /3/ Jako potravní doplněk se získává z lýka borovic /1/, obvykle v takřka 100% čistotě.

Pro klouby a chrupavky
Nejčastěji lze MSM nalézt v přípravcích kloubní výživy. Plní tam tyto významné funkce: podporuje tvorbu kolagenu (a tedy půsbí příznivě nejen na klouby, ale i na vlasy, kůži a další pojivové tkáně) /3/, brzdí zánětlivé procesy, tlumí bolestivost a otoky koloubů /2/. Předně je zde však jako jakýsi "zesilovač" účinků obou výše uvedených látek.

Další použití
Myslím, že použití MSM jen pro klouby je jen malou částí jeho schopností. Patří k jedné z účinných detoxikačních kúr /4/ (hubí různé parazity, například kvasinky a houby /3/), v určitých případech je účinnější proti alergii než běžná antihistaminika, zvyšuje prokrvení, zlepšuje využití s ním podaným látek (a to je myslím zásadní pozitivum), kromě kolagenu podporuje i tvorbu kreatinu a cholinu v játrech. Tlumí křeče a do jisté míry i bolest, podporuje imunitu /3/.

Jak ho používat?
MSM by se neměl používat neustále (to ostatně platí pro všechny potravní doplňky).
Po úraze: během prvních 10 dnů asi 3-4 gramy denně, poté polovinu.
Další možnosti: rndr. Petr Fořt ve své knize /3/ uvádí dávkování 750 - 3000 mg až 3x denně. Proti alergii se doporučuje cca 2600 mg denně asi po dobu 30 dnů a pak vysadit, výsldek této studie však nebyl ještě ověřen. /5/
Celkovou dobu suplementace doporučuji po 1-2 týdnu přerušit alespoň na 2 týdnu, pokud denní dávky přesahovaly 1,5 g /3/. V nízkých dávkách pak může být podáván déle.
Při pokusech na myších ani dlouhodobě podávaná dávka 1,5-2 g/kg tělesné váhy denně neznamenala žádné negativní projevy! /5/.
Vhodné je jho použití společně s jídlem a s dalšími vitaminy a minerály, obzvláště těmi s prospěšným působením na klouby (vitamin C, glukosamin, chondroitin, kolagen...).

Možná negativa
MSM je dle dostupných zdrojů zcela bezpečná látka, nesmí se však podávat spolu se sulfonamidy /3/!

Zdroje:
/1/ http://www.celostnimedicina.cz/co-je-to-msm-a-proc-je-to-dobre-predevsim-na-klouby.htm
/2/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Methylsulfonylmethan
/3/ Fořt, Petr - Zdraví a potravní doplňky
/4/ Fořt, Petr - Tak co mám jíst

21.6.09

Tabulka - Ceny doplňků kreatinu

Kreatin je na trhu dostupný v několika verzích - jednak tzv. pure creatin (kreatin, creatine), což je jeho čistá forma. Ta je však z velké části rozložena v žaludku a do těla se pak vstřebá jen malá část. Další, účinnější formou je creatine ethyl esther (CEE), čili jeho esterifikovaná forma - díky esterifikaci dochází k výrazně lepšímu vstřebávání. A do třetice existuje ještě jeho alkalická forma, obvykle označovaná kre-alkalyn. Ta je také podstatně odolnější vůči prostředí v žaludku, takže i ona se vstřebává výrazně lépe.

Podrobnější informace o kreatinu naleznete v tomto článku. Spolu s kreatinem se občas pro zvýšení účinku používá aminokyselina glutamin (porovnání cen zde, obecné informace o aminokyselinách a bílkovinách zde), případně HMB.

V tomto článku je především porovnání cen - nemá však hodnotit účinnost ani kvalitu produktů jednotlivých výrobců. Ideálním postupem je vyzkoušet si různé produkty na vlastní kůži, renomé jednotlivých výrobců lze s trochou štěstí odhadnout dle hodnocení uživatelů v různých diskuzích na internetu - i zde máte vy, čtenáři, tu možnost, takže velmi uvítám vaše postřehy a zkušenosti.

Kreatin PURE gramů cena kč/g
Aminostar CREATIN MONOHYDRÁT 500 523 1,0
Aminomax KREATIN MONOHYDRÁT 500 289 0,6
Extrifit Crea Pure 500 360 0,7
Weider Pure Creatine 600 836 1,4
ATP Pure Creatin Monohydrate 555 342 0,6
MuscleTech Creatine 6000 510 622 1,2
Promil Creatin 99500 Monohydrate 500 351 0,7
Kre-alkalyn gramů cena kč/g
Aminostar Kre-Alkalyn 90 701 7,8
Nutrend Kre-Alkalyn 104,4 620 5,9
SciFit Kre-Alkalyn 1500 90 680 7,6
Max Kre-Alkalyn 90 831 9,2
Creatine Ethyl Ester gramů cena kč/g
CE2 HI-DEF 129,6 1899 14,7
Extrifit Crea Pure Ethyl Ester 125 451 3,6
Vitalmax Creatin Ethyl Ester 96 288 3,0


Závěrem:

Pokud hodláte vyzkoušet kreatin, začněte jeho čistou formou - pokud zaznamenáte pozitivní výsledky a nebudete mít problémy se žaludkem, zůstaňte u něj. Alternativní varianty vyzkoušejte teprve při neúčinnosti jeho čisté formy, které umí kreatin díky upravené formě "transportovat" přes žaludek nepoškozen.

20.6.09

Kreatin

Kreatin je látka, kterou používá velké množství kulturistů a silových sportovců, a také významná skupina sportovců rekreačních. Jaké je jeho použití, v jaké podobě jej lze zakoupit a má nějaká rizika?

Oč se jedná?

Pro začátek tedy trocha teorie: kreatin je látka složená ze dvou aminokyselin, argininu a glycinu (takže se jedná o ten nejjednodušší možný oligopeptid - viz článek a aminokyselinách apod.). Pravděpodobně dochází už v žaludku k rozložení velké části kreatinu na tyto dvě aminokyseliny, což vysvětluje, proč mnoho kulturistů nepopisuje žádný z níže uvedených účinků kreatinu. Naopak je velmi mnoho těch, kteří jsou ochotni na jeho působení vložit ruku do ohně...
Kreatin (resp. kreatin-fosfát a ATP, ADP) v těle působí jako jeden z nejzákladnějších zdrojů energie.

Jaké má pozitivní účinky a v jakých situacích se používá?
Využívá se především ve sportu, nejčastěji silovém. Pro běžnou necvičící (a takřka se nepohybující) populaci nemá suplementace (doplňkové podávání) příliš význam. Výsledky poměrně zřetelně naznačují zvýšení svalové síly a svalového objemu /1/. Podobně se kreatin používá i klinicky, při různých svalových onemocnění, kdy zvyšuje sílu. /3/
Dle některých výzkumů má však kreatin i svůj význam pro zlepšení hodnot cholesterolu, snížení hladin triglyceridů - proto je vhodným doplňkem i pro takto postižené. /2,/ /4/
Kreatin účinkuje i jako silný antioxidant, což je další důvod pro jeho zařazení při sportu a jiných fyzicky i psychicky náročných aktivitách. /5/

Dávkování kreatinu
Velmi se doporučuje používat kreatin v cyklech a v různých množství - toto platí pro kulturistiku, takže pro lehčí sporty bude nutné množství dávek různě přizpůsobit! /2/
1. fáze:
Dávka 20-25 gramů denně (resp. 0,3 g/kg tělesné hmotnosti, nezapočítává se však zvýšené množství tělesného tuku). Spolu s kreatinem nesmí brát konzumováno nic kyselého, doporučuje se nápoj s obsahem maltodextrinů (škrobů) - spolu se sacharidy totiž dochází k lepšímu využití kreatinu. A ještě jedna rada: mnoho lidí může mít problém se žaludkem, pokud si dá kreatin na lačno!
Kdy: ráno, před tréninkem, po tréninku, před spaním. Vždy čtvrtina celkové množství, doporučuji však také trochu experimentů.
Jak dlouho: 5-7 dní.
2. fáze:
Dávka 2-3 gramy denně (čili právě desetina předchozího množství)
Kdy: buďto před tréninkem nebo před spaním, jen 1x denně
Jak dlouho: 30-40 dnů. Delší doba této fáze však patrně nepřináší lepší výsledky
NA CO NEZAPOMENOUT: při využití cyklování, ať už tohoto způsobu či jiného, nezapomeňte zařadit 3-5 týdnů zcela bez tohoto doplňku, aby si tělo na zvýšené dodávky nezvyklo.
Oficiální doporučení EU však radí nepřekračovat denní dávku 5 g. /5/

Rizika
Často popisovanou nepříjemností bývá podrážděný žaludek u citlivějších lidí. Tomu se dá zamezit, konzumuje-li se kreatin po menším jídle a spolu se sacharidovým nápojem (viz výše).
Dle drtivé většiny provedených výzkumů je kreatin zcela bezpečný. /5/ Přesto je ve Francii jeho použití a prodej zakázán - ale to patrně spíš bezdůvodně, stačí si zjistit jen nemálo paradoxů v naší legislativě, případně porovnat co je možné prodávat u nás a co v USA (nebo třeba i jen na Slovensku, např. melatonin).


Zdroje:
/1/ http://www.solen.cz/pdfs/med/2009/02/06.pdf
/2/ http://www.postavaprokazdeho.cz/users/kulturistika/text.asp?sysID=714
/3/ http://www.solen.cz/pdfs/neu/2004/03/03.pdf
/4/ http://www.ordinace.cz/clanek/kreatin/
/5/ Fořt, Petr - Zdraví a potravní doplňky

Slovníček:
suplementace - doplňkové podávání

19.6.09

Inulin: Rozpustná vláknina

Význam vlákniny je v dnešní době velmi vyzdvihován. Možná jste však nevěděli, že existuje mnoho druhů vlákniny. V obilninách je často přítomná ve formě celulózy. Častým doplňkem bývá i jablečná vláknina. Pro kuchyňské použití je vhodná bramborová nebo kukuřičná vláknina, ta však není k dostání. Dalším zajímavým druhem je inulin - je to polorozpustná vláknina sladké chuti, která se tak může používat jako velmi zdravé sladidlo.

Prebiotikum
Asi nejužitečnější je využití inulinu jako prebiotika /3/ - tzn. látky, která podporuje růst a aktivitu pozitivně působících mikroorganismů ve střevě. Nejvhodnější je jejich využití v době po braní antibiotik, případně jako přídavek do živých jogurtů. /1/

Působení na zdraví
V souvislosti se zdravějšími střevy bylo pozorováno výrazné zlepšení zdravotního stavu u lidí (zejména dětí) s atopickým ekzémem. /2/ Příčinou je patrně posílení činnosti imunitního systému, který díky lépe fungujícímu střevnímu traktu výrazně méně zatěžují škodlivé zplodiny z potravy.
Prebiotika a vláknina obecně velmi pozitivně působí proti různým civilizačním chorobám, především proti onemocnění trávicího traktu. /4/ Pomáhá při snížení rizika ischemické choroby srdeční, kolorektálního karcinomu, adenomů tlustého střeva a snížení hladiny cholesterolu.

Využití ve sportu
Jak se říká, "vše souvisí se vším". Ve sportu se inulin využívá jaksi přeneseně, kdy díky lepšímu zdravotnímu stavu může sportovec podávat lepší výkony. Příčinou je, jak bylo již výše řečeno, lepší fungování trávicího systému, což zahrnuje lepší odvod škodlivin ze střev (inulin je vláknina).

Kdy ho používat a kdy ne, a kolik?
Obecně platí, že vlákniny by měl člověk konzumovat asi 30 gramů denně. K překročení této dávky dochází obvykle při držení různých diet, kdy jsou podávány doplňky stravy s vysokým obsahem vlákniny. Horní hranice by tedy neměla překročit 40 gramů vlákniny /1/ - celkově. Proto i inulin by se měl konzumovat s mírou tak, aby k překročení této hranice nedošlo.
Jinak je jeho konzumace bezpečná a doporučeníhodná takřka pro každého. Výjimečnost inulinu je v tom, že je sladký - asi z poloviny tak, jako řepný cukr.
Inulin má energetickou hodnotu asi 9 kj/g.
Rozpustný je především v teplém nápoji, ovšem snadno se může shluknout v hrudky.

Jak ho nejlépe používat a kde jej lze najít?
Inulin je ve velkém obsažen v batátech, ty však na našem trhu moc nenajdete (a když, tak drahé). Nejobvyklejší dostupné doplňky se obvykle vyrábí z kořene čekanky. V menším množství ho najdete také v obilninách a cibulovinách.
Jako doplněk stravy se prodává v bílém jemném prášku příjemné vůně. Je možné sladit jím teplé nápoje, jeho rozmíchání je však nesnadné a vyžaduje praxi. Je možné jím také nahradit část cukru ve sladkém pečivu, s trochou snahy i všechen (vřele doporučuji, pozor však poté na konzumaci většího množství takového pečiva najednou!!!) - zde problém s rozmícháním není, stačí jej smísit s moukou. Velmi vhodný je také do mléčných nápojů a jogurtů. /1/


Zdroje:
/1/ Fořt, Petr - Zdraví a potravní doplňky

18.6.09

Inosin

Inosin patří mezi nukleotidy, které se v lékařství používají jako imunomodulátory. /1/ V moderních doplňcích stravy bývá přidán pro podporu kardiovaskulárního systému. Sportovci jej využívají jako legální podporu výkonu - tam je vhodný kvůli lepšímu dýchání.

Kdy inosin používat?
Jak už bylo řečeno, inosin se používá zejména při náročných cvicích, kdy hrozí nedostatek dechu - tedy například při těžkých dřepech, mrtvých tazích apod. Inosin je tělu zcela přirozená látka a v běžných situacích je ho k dispozici dostatek - problém může nastat právě až při oněch náročných cvičeních. /2/ Ovšem nejen při nich - mnozí lidé ho jistě uvítají například při plavání nebo při pobytu ve vysokých nadmořských výškách, kde je jeho účinek významný takřka pro každého.

A kdy ho nepoužívat?
Problém mohou mít ti, kteří trpí nemocí kloubů zvanou dna. Toto onemocnění se totiž zhoršuje s vyšším příjmem bílkovin, a nukleových kyselin obzvlášť - a právě mezi ty inosin patří, jak již bylo výše řečeno.

Jaké jsou další pozitivní účinky?
- zlepšení zásobení kyslíkem: podrobnosti již byly výše uvedeny. Spolu s tím souvisí i údajný vliv na metabolismus tuků, kdy při fyzické činnosti tělo rychleji přechází na tento zdroj energie (podobně jako u karnitinu) - doba citelného nárůstu energie se udává zhruba po 30 minutách cvičení. Dokonce bylo popsáno jeho působení jako ochrana jater a má být účinný proti virovým onemocněním. /3/ Studie provedená na myších dokonce naznačuje, že doplňkový příjem inosinu (ve studii v nové formě pod označením INO-2002) snižuje riziko vzniku cukrovky, ovšem v dávkách 100-200 mg/kg.

Dávkování
Denní dávka pro výše uvedené účinky je efektivní při zhruba 10 mg/kg tělesné hmotnosti, tedy 600-800 mg denně. Měl by být podán nejlépe 30 minut před tréninkem. Důležitá je forma - musí být čistý (inosin-5-monofosfát vyskytující se v některých doplňcích má uvedené účinky slabší).


Zdroje:
/1/ Fořt, Petr - Zdraví a potravní doplňky

17.6.09

Protein, bílkoviny... a aminokyseliny

Protein jen jen jiným názvem pro bílkovinu. Ta se skládá z na sebe navázaných řetězců aminokyselin, které pak lze kombinovat v opravdu velkém množství variací. Proteiny jsou základní stavební jednotkou těl všech živých tvorů, zčásti pak i rostlin... Například sval (ať už lidský nebo zvířecí) je průměrně složen za 20% bílkovin, 75 % vody - a zbytek je glykogen (škrob, zdroj energie) a různé minerály či tuky.

Aminokyseliny
Je jich 20 druhů, z toho 8 je pro člověka esenciálních - ostatních 12 si tělo dokáže samo poskládat z jiných aminokyselin.
  • Esenciální: izoleucin, leucin, lysin, methionin, fenylalanin, threonin, tryptofan, valin
  • Neesenciální: glycin, alanin, serin, kyselin asparagová, kys. glutamová, glutamin, asparagin, arginin, cystein, tyrosin, histidin, prolin
Některé z aminokyselin, jsou-li použity samostatně, mají specifické (léčivé) účinky. Například taurin se používá v energy drincích a kvalitní dětské umělé výživě, arginin pro podporu erekce, glutamin proti proleženinám...

Je-li spojeno do 10 aminokyselin, řetězec se nazývá oligopeptid.
Řetězec do 100 aminokyselin se nazývá peptid.
A řatězce delší než 100 aminokyselin jsou známé proteiny neboli bílkoviny.


Proteiny
Základní vlastností proteinu (bílkoviny) je obsah prvku dusíku, který se nevyskytuje ani v tucích, ani v sacharidech. Proto jsou bílkoviny tolik důležité - bez nich nejen že nebudete mít svaly, ale ani bílé krvinky nebo třeba hormony.
Různé bílkoviny však mají různou biologickou hodnotu (BH). Za nejstravitelnější byl považován vaječný bílek, proto má BH = 100 (ovšem - u myší, nikoli u člověka). Díky pokročilým technologiím jsou však k dispozici i proteiny s vyšší BH - to platí především o ve sportovní výživě často používaném syrovátkovém proteinu. To proto, že má velmi vhodné spektrum aminokyselin (a proto je doporučeno jeho využití - ovšem neochuceného - pro umělou dětskou výživu, na rozdíl od kravského mléka se mnohem více blíži mléku mateřskému). Existují však i další zajímavé způsoby, jak BH zvýšit - a to prostou kombinací různých běžných potravin. Tento efekt (synergismus) se uvádí například u vajec s brambory, mléka s pšenicí nebo u fazolí s kukuřicí.

Kolik proteinů denně?
U sportovců, zvláště silových, doporučená dávka přesahuje 2 g na kg hmotnosti. Pro běžnou nesportující populaci je doporučení v širokém rozpětí, od 0,8 g/kg (Konopka, Petr: Sportovní výživa) výše. Petr Fořt s odkazem na různé autory předkládá doporučení konzumovat ve stravě bílkovin ve výši 15% denního příjmu energie, ovšem zaroveň se zastává doporučení příjmu i 20% (a 30% dle dr. Searse považuje už za mnoho). Kolik je to hmotnosti? Při příjmu 10,000 kJ denně by to při 15% bylo 1500 kJ v bílkovinách, tedy okolo 90 g! V případě 30% je to už ohromujících 180 gramů - a toho se nedá běžnou stravou s výrazným zastoupením příloh (chléb, housky, rýže, brambory...) dosáhnout. Proto bych jako ideální hodnotu, obzvláště pro fyzicky aktivnější, ale i pro nemocné viděl příjem mezi 15-20% - tedy 90-120 g bílkovin denně. To je obsaženo kupříkladu v 1 vejci (7g), 300 g jogurtu (12 g), 200 g sýra (40g), 300 g pečiva (33 g). Do příjmu je nutno započítávat i bílkoviny rostlinného původu, i když neobsahují všechny esenciální aminokyseliny.

Jaké proteiny?
1) Živočišné
Živočišné bílkoviny se chlubí kompletním spektrem esenciálních aminokyselin. Nutno však dodat, že toto spektrum je ne vždy ideálně vyvážené - proto se doporučuje z živočišné stravy příjem bílkovin 40-50% oproti rostlinným (Sportovní výživa). Velmi vhodné jsou syrovátkové proteiny, méně pak už pro mnoho lidí sýry a mléčné výrobky obsahující kasein. Také není zcela dobré vyhýbat se striktně vejcím. Dobré jsou ryby, obzvláště tučné mořské kvůli obsahu omega-3 kyselin.
2) Rostlinné
Příjem by měl být vyšší než z živočišných zdrojů, 50-60%. Tvrdí se, že kompletní spektrum esenciálních aminokyselin má sója - nemá je však ve zrovna ideálním poměru a jejich struktura může mnoham lidem působit potíže jako alergie či problémy s trávením (ty lze však minimalizovat hydrolýzou). Podobně je to i s hrachem, obecně jsou však luštěniny doporučení hodné - a to obzvláště fermentované (ty se však na trh teprve propracovávají).

Kdy používat potravinové doplňky?
- když chcete zhubnout
Ideální je totiž právě syrovátkový koncentrát, který kromě kvalitních bílkovin neobsahuje skoo žádné tuky ani sacharidy
- když se snažíte získat sílu a nabrat svaly
Logicky je při silovém tréninku spotřeba bílkovin na výrazně vyšší úrovni než při nečinnosti
- když musíte omezit jiné potraviny
Například vegetariáni mohou mít zpočátku problém krýt svou spotřebu bílkovin. Tehdy je vhodné sáhnout po sojovém koncentrátu, případně po syrovátkovém či vaječném v případě lakto-ovo-vegetariánů.
Podobně i při silných bolestech zubů, kdy prostě nemůžete kousat, je ovšem nanejvýš vhodná snaha doplnit alespoň bílkoviny ve formě nápoje (obvykle syrovátkového)

Zajímavé informace se také dozvíte v článku zabývajícím se hydrolýzou (štěpením) bílkovin.

Sortiment:
Protein Junior, Promil, 900g

Zdroje:
Konopka, Petr: Sportovní výživa
Fořt, Petr: Tak co mám jíst

16.6.09

Lecitin

Sójový lecitin se používá nejen jako potravní doplněk, případně jako lék, ale také v potravinářském průmyslu jako emulgátor. Projevuje se širokým spektrem pro tělo pozitivních účinků, a i když jeho chuť není sama o sobě nikterak příjemná, měl by se čas od času vyskytovat jako doplněk stravy u každého.


Drtivá většina výrobků obsahuje sojový lecitin, sója však není jeho jediným zdrojem - původně byl izolován nejdříve z vajec.
Proč je lectin důležitý? Patří k dodavatelům energie, především je ale základním kamenem neurotransmiteru acetylcholinu (proto patří lecitin mezi mozkové nutrienty).

Dle rndr. Petra Fořta v dávkách 5-15 g/den má tyto účinky:

1. Snižuje LDL cholesterol.

2. Chrání, nebo dokonce léčí játra.

3. Brání tvorbě žlučových kamenů.

4. Brání devastaci mozkové tkáně a zlepšuje její činnost - především ve stáří.

5. Přispívá k léčbě řady psychiatrických onemocnění.

6. Podporuje kvalitu sportovního výkonu a urychluje proces regenerace.

7. Přispívá k hubnutí.

8. Snad také zlepšuje kvalitu kloubů, i když to není látka, která by v tomto ohledu byla nezbytná, nebo jedině působící.

Interakce: Lze využít synergického působení a zvýšit účinnost přijímaných doplňků a živin několika způsoby:

- spolu s příjmem beta-karotenu se beta-karoten vstřebá až z 50% (podobně však působí nejen lecitin, ale i máslo)

- spolu s dalšími doplňky lze zlepšit úspěšnost redukce hmotnosti (obzvláště při nízkotučné stravě je nedostatek lecitinu velmi problematický). V tomto případě je doporučováno současné využití L-Carnitinu a dalších přípavků.

Dávkování: je doporučeno zhruba 3-4 g denně. Při léčbě Alzheimerovy choroby to je dokonce 30-40 gramů, pro snížení cholesterolu se doporučuje 20-30g (Fořt)! Proto je vhodné pro některé účely krátkodobě nasadit i vyšší dávky.


Zdroje:
Tlapák, Petr: Tvarování těla pro muže a ženy
Fořt, Petr: Zdraví a potravní doplňky
http://vitainfo.cz/eshop/detail.php?idzb=128

8.6.09

Pro lepší spaní

Za účelem lepšího spánku lze využít jednoduchého triku - nejíst nějakou dobu před spaním nic, co obsahuje sacharidy. Jak to?

V noci se tělo regeneruje. Jedním z mechanismů regenerace je zvýšené vyplavování růstového hormonu - ten je kromě růstu dětí spojen právě s nápravou poškození vzniklých během dne. Během života jeho produkce klesá, takže ve stáří je obvykle na úrovni 4x nižší než počátkem dospělosti! To je, spolu s nízkou produkcí hormonu melatoninu (jehož produkce klesne až 8x) příčinou nespavosti mnoha seniorů... Tento problém se však netýká jen starých lidí - při nesprávném životním stylu se mohou narušit mechanismy produkce těchto hormonů i u mladých. A lepší variantou, než použití léků na spaní, je zkusit léčbu přirozenou cestou, úpravou stravy.

Důležité je vědět především dvě věci - růstový hormon se vyplavuje při nízké hladině inzulinu v krvi (a tedy při nízkém krevním cukru) a zároveň po fyzické zátěži vykonané přes den (protože musí opravit napáchané škody).
Co se cvičení týče, optimální by měla být spíše zátěž vytrvalostního rázu (pro produkci RH, nikoli pro zdraví!!!).
A ohledně úpravy stravy, i zde je situace poměrně jednoduchá - nejezte na noc žádná jídla obsahující sacharidy (a to ani ty s nízkým GI). Naopak dopřát byste si měli čerstvou zeleninu, spolu s něčím co obsahuje bílkoviny (a chybou v tomto případě nejsou ani tuky).
To proto, aby na noc byla co nejnižší hladina cukru. To lze podpořit ještě dalšími vylepšeními - konzumací aminokyseliny taurin (ano, to je ta, která se přidává do silně oslazených energy drinků) a před oním jídlem s velkým podílem proteinů si dát kousek něčeho sladkého - nejlépe hrozny nebo hroznový cukr (nebo kostičku čokolády, ale opravdu jen kostičku). Tím dojde ke vzestupu hladiny inzulínu, který "spálí" volný krevní cukr a tím sníží jeho hladinu níže, než jaká byla předtím. Taurin působí podobně, zvyšuje citlivost buněk vůči inzulinu. (a vlastně podobně působí i chrom).

Jak těchto poznatků využít v praxi?

V případě, že spát chodíte ve 23,00, můžete si dát poměrně bohatou běžnou věčeři okolo 17. hodiny a pak po 20. hodině například nejdřív pár kuliček hroznového vína a trochu později zeleninový salát (bez dresinků, lépe s nějakou jinou zeleninou než mrkví, může být s olivovým olejem) a vejce, plátek masa, tvaroh, tofu, tempeh (i když tyto sojové produkty už mají vyšší podíl sacharidů, než by bylo pro tento účel ideální) nebo proteinový koktejl (vysokoprocentní).
To v zásadě není nikterak velké omezení. A navíc uvedení do praxe sebou nese ještě jednu nezanedbatelnou výhodu - patrně ztratíte něco tuku! (tělo během spánku čerpá energii právě z tukových zásob - a když v krvi už moc cukru není, přechází na tento režim o mnoho dříve).
Využít se může ještě cvičení (ovšem to je třeba zařadit tak 2-3 hodiny předtím, než jdete spát!) - postačí 20 minut například na rotopedu, vyvenčení psa nebo zacvičení si na míči. Tělo tím opět spotřebuje o něco víc svých zásob cukru a vám se tak bude lépe spát.

Dobrou noc!

Sortiment:

Proteiny:
Syrovátkový protein, Nutrend 30g balíček
Protein Matrix 5.0, 2450g
Protein Junior, Promil, 900g
Minerály:
Hořčík 150mg+B6 20šum.tbl
MagnesLife

Zdroje:
http://www.novinky.cz/zena/zdravi/160513-hubnout-muzete-i-ve-spanku.html
http://old.lf3.cuni.cz/physio/Physiology/education/materialy/endo/hypotalamus.ppt - PowerPoint

Využitelnost minerálů

V lékárnách je k dispozici velké množství vitaminů, minerálů i jejich různých směsí. Ne vždy se však jedná o výrobek, kterým si skutečně pomůžete - velmi důležitá je forma, ve které minerály přijímáte - obecně řečeno bývá nejlepší přírodní zdroj. Ten však naleznete jen málokdy.

V doplňcích výživy (které lze obvykle koupit v lékárnách apod.) je však obvykle nabídka minerálů v anorganické formě. Příčinou je - jako ostatně téměř vždy - cena. Pokud však budete pozorně hledat, najdete zmínky i o různých alternativách - předevších o koloidních minerálech a minerálech v chelátové nebo laktátové vazbě. Ty bývají zpravidla řádově lépe využitelné.
V souvislosti s tím uvedu, že příjem vápníku má většina populace výrazně více, než je potřeba (přes 900 mg, namísto 400 mg) - a to dlouhodobě. Přesto však nedochází ke snížení rizika osteoporózy (naopak). Příčinou je nevhodný poměr vůči jiným minerálům (obvykle - příliš mnoho vápníku, příliš málo hořčíku... a také příliš málo tělesné záteže).
Výjimkou, kdy dochází k takřka 100% vstřebatelnosti z anorganického zdroje, je sodík přítomný v kuchyňské soli.

DDDVyužitelnost - anorganicky Využitelnost - chelátově Využitelnost - laktátově
Zinek15 mg

4-8% (oxid)
15-40% (síran)

60-70%100%Synergie s Cr
Hořčík300-450 mg Mandle, paraořechy, humři, integrální mouka, integrální rýže, sojové boby, suchý hrášek, pivní kvasnice, arašídy.
Selen50 ug 8-100% - vazba na kvasinky, selenomethionin, v živočišných produktech selenocystein 15%
Chrom10 ug 1%98%Synergie se Zn, Integrální mouka, obilné klíčky, černý pepř, játra, sýry
Jód200 ug
Mangan2 mg
DDD... doporučená denní dávka

Sortiment:

Názvosloví:
laktát = mléčnan, velmi dobře využitelný
chelát = minerál vázaný na aminokyseliny, např. askorbáty, citráty, sukcináty, maláty či pikolináty. Velmi dobře využitelný
koloid = roztok, využitelnost okolo 98%

Mořské ryby: Odkud je nejíst

Dle tohoto zdroje jsou velmi znečištěné vody Baltského moře, a to například PCB nebo dioxiny (což jsou jen ty nejkřiklavější). Z tohoto důvodu se silně nedoporučuje jíst ryby z této oblasti, protože jinak hazardujete se svým zdravím.
Podobně je znečištěné i Severní moře.
U znečïštění PCB se však nejedná jen o ryby, cit.:

"V roce 1997 bylo do monitoringu poprvé pro orientaci zařazeno sledování PCB s dioxinovým účinkem (13 kongenerů). Vyšetřeno bylo 28 směsných vzorků potravin, které představují většinu z běžně konzumovaných potravin (obsahujících tuk), kde přichází v úvahu významné koncentrace těchto látek. Hodnoty I-TEQ TCDD byly naměřeny v rozsahu 0 - 4.9 pg I-TEQ / g tuku. Nejvyšší hodnota byla popsána pro rybí výrobky - 4.9 pg I-TEQ / g tuku (směsný vzorek skládající se ze zavináče, makrely uzené, sardinek v oleji). V mléčném tuku (máslo) byla stanovena hodnota 2.4 pg I-TEQ / g tuku. V roce 1998 bylo analyzováno 27 směsných vzorků. Rozsah hodnot byl ale podstatně vyšší 0 - 38.9 pg I-TEQ / g tuku. Nejvyšší hodnota (38.9 pg) byla stanovena v tuzemských tvarohových a smetanových krémech (typ termizovaný tvarohový krém, smetanový krém, měkký tvaroh), jen o málo nižší hodnota byla naměřena v cukrovinkách (směsný vzorek obsahující plněný perník, kakao, plněné oplatky, směs bonbonů, med, mléčnou čokoládu a pudingový prášek) . Celkem 12 typů vzorků přesáhlo doporučovaný limit 5 pg I-TEQ / g tuku! ... V roce 1999 probíhá opakovaně stanovení koncentrace PCB s dioxinovým efektem. Po aférách s dioxiny v Belgii provedly kontrolní organizace Ministerstva zemědělství ČR pro potraviny (SVS a ČZPI) vyšetření několika desítek vzorků potravin na trhu v ČR. Stanovení I-TEQ TCDD ve 38 vzorcích (oznámeno HEM MZ ČR) přineslo výsledky v rozsahu 0 - 63.5 pg I-TEQ / g tuku. Nejvyšší hodnota byla zjištěna v vepřových játrech."

Závěrem:

Z výše uvedených informací vyplývá, že ryby - a to obzvláště přímořské - jsou sice kontaminovány, ale mnohem škodlivější mohou být i produkty domácí... Játra se snad až tak moc nekonzumují, zato tvaroh je používán velmi často, a proto je vysoký obsah dioxinů v něm velmi alarmující.
Dovolím se upozornit ještě na jednu pasáž uvedenou v citaci: "Po aférách s dioxiny v Belgii provedly kontrolní organizace Ministerstva zemědělství ČR pro potraviny (SVS a ČZPI) vyšetření ..." Není to nic neobvyklého, že se domácí kontroly odehrají teprve poté, co se provalí podobný prohřešek (i když správné označení je zločin) proti zdraví obyvatel. Svědčí to o tom, že podobné kontroly nejsou na denním pořádku. I když je možné, že by zjistily množství podobných pochybení, není na koho svalit zodpovědnost - jinými slovy, zdraví obyvatel není natolik podstatné, jako tržní ekonomika.

Sortiment:

Rybí olej 1000mg, EPA+DHA, 37tob


Zdroj:
http://www.chpr.szu.cz/monitor/tds01c/7chem/org/DIOXIN.pdf - PDF



5.6.09

Ceny doplňků beta-glukanu

Glukany patří k látkám, které v pozitivním slova smyslu "provokují" imunitu. Zde naleznete porovnání cen doplňků různých výrobců.


Beta Glukan

kapslí mg/ks cena kč/100 mg
Beta glukan 1.3/1.6 D cps.30 30 250 314 4,19
nefdesanté Beta Glukan 90 100 207 2,30
Imunoglukán 20 100 236 11,80
PharmaActiv-Beta glukan 90 250 468 2,08
Beta glukan tobolky 60x200mg 60 200 247 2,06
Beta Glukan kapsle 30 300 284 3,16
Betaglukan IMU 60 200 277 2,31
Beta Glucan 120 32 120 347 9,04
Beta glukan 555 30 555 281 1,69

4.6.09

Tabulka - Ceny doplňků L-Glutaminu

L-Glutamin je obecně brán jako velmi prospěšný pro tvorbu svalové hmoty a podporu imunity. Níže uvedu především ověřené informace a odkazy na jejich zdroje. Ještě níže pak informace, které jsou obecně u glutaminu uváděny - nutno však vzít v úvahu, že mnohdy je zdrojem výrobce a tudíž jsou obvykle silně přikrášleny!

Zdravotní přínosy:


Podle studie provedené na myších glutamin prokazatalně účinkuje proti Helicobacter pylori, čímž snižuje nebezpečí poškození žaludku a dalších následných onemocnění. Je to pravděpodobně způsobeno zlepšením imunity. Předběžně se uvádí, že suplementace L-Glutaminem může být alternativou k běžné léčbě onemocnění způsobeného H. pylori. /1/
Glutamin je také velmi prospěšný v případě hojení ran. /2/


Glutamin

kapslígramůcenakč/g
L-Glutamin, farmaceuticky čistý 100%3004491,50
BioTech Nutrition5006301,26
PhD Nutrition5508421,53
Carne Labs 2x7005005991,71
Japanese Glutamine4007601,90
L–Glutamin 100% Base1002302,30
ATP Pure Glutamine7006080,87
VPX Sports4008722,18
Gluta-Matrix6816290,92
Aminostar10009890,99

Zdroje:
/1/ Zdroj: http://www.medpagetoday.com/Gastroenterology/PepticUlcerDisease/13740
/2/ http://www.solen.cz/pdfs/int/2006/04/06.pdf
Odkazy:
Anglicky: