28.7.09

Vitamin E

Podobně jako jsem psal už v článku zabývajícím se vstřebatelností minerálů, nastává podobný problém i u některých vitamínů. Jedním z nich je vitamin E - proto je nutné odlišovat jeho přírodní d- formu od syntetické dl- formy. Obě mají sice podobné účinky, ovšem nejzajímavější je antioxidační (ochrana buněk proti volným radikálům) funkce - a ta je u přírodní formy o dobrou poloinu silnější!

Popis

Vitamin E je antioxidant /4/, který chrání buněčné membrány před poškozením. Například pokud je LDL-cholesterol poškozen oxidací, vede k onemocnění srdce a cév sklerotickými procesy v jejich stěnách. Má působit také protirakovinotvorně /5/.
Několik výzkumů uvádí, že 400 až 800 I.U (1 mg = cca 1,5 I.U.) přírodního vitaminu E na den snižuje riziko srdečních záchvatů.
Vitamin E hraje rovněž určitou roli ve schopnosti těla zpracovávat glukózu. Některé zkoušky naznačují, že doplňování vitaminu E se ukázuje jako podpora při prevenci a léčbě diabetu /1/.
V posledních deseti letech byla funkce vitaminu E v buňce dále objasňována. Kromě jeho antioxidačních funkcí se v současné době o vitaminu E ví, že působí prostřednictvím dalších mechanismů zahrnujících přímé účinky na záněty, regulaci krevních buněk, růst pojivové tkáně a genetickou regulaci dělení buněk.
Vitamín E je také, po dlouhodobějším použití, účinný jako podpora plodnosti u mužů /3/.

Zdroje vitaminu E:
Je obsažen v oleji z pšeničných klíčků, ořechách a semenech, v celých zrnech, vaječných žloutcích a listové zelenině. Kvalitní za studena lisované rostlinné oleje by měly obsahovat významná množství vitaminu E (především slunečnicový) . Avšak u mnohých rostlinných olejů prodávaných v supermarketech je vitamin E odstraněn při zpracování (rafinace). Vysoká množství obsažená v doplňcích, často od 100 do 800 I.U. na den, není možno získat z konzumovaných potravin.

Potenciální nedostatek:
Vážné nedostatky vitaminu E jsou vzácným jevem. Lidé s genetickou vadou přenosu vitaminu E bílkovinami (proteiny), nazývanou thrombotická thrombocytopenická purpura (TTP), mají vážný nedostatek vitaminu E, charakterizovaný nízkými krevními a tkáňovými hladinami vitaminu E a pokročilými nervovými abnormalitami. Nízká hladina vitaminu E bývala spojována se zvýšeným rizikem vzniku revmatoidní artritidy a závažnějších depresí. U žen s preeklampsií byly zjištěny nižší hladiny vitaminu E v krvi než u žen bez těchto křečí. U velmi starých lidí s diabetem typu II byl zjištěn závážný pokles hladiny vitaminu E v krvi související s věkem /2i/, bez ohledu na příjem stravy.
Ovšem pozor - pokud konzumujete větší množství rafinovaných tuků nebo tuků postrádajících vitamin E, je konzumace doplňku s vitaminem E velmi vhodná! /5/

Nejvhodnější forma:
Názvy všech typů vitaminu E začínají buď „d“ nebo „dl“ v souvislosti s rozdíly v chemickém složení. Forma „d“ je formou přírodní a „dl“ je syntetická forma. Přírodní forma je mnohem aktivnější a lépe se vstřebává. Málo se ví o tom, jak „nepřirozená“ dávka „dl“ syntetické formy ovlivňuje tělo, ačkoliv očividná toxicita zjištěna nebyla.
Nedávná přezkoumání vědeckých důkazů dokonce naznačují, že přírodní vitamin E má pravděpodobně vyšší aktivitu v těle, než je uváděno na doplňcích. Přírodní vitamin E může být téměř dvojnásobně biologicky využitelný než syntetický vitamin E. Mnozí lékaři doporučují lidem užívat pouze přírodní formu „d“ vitaminu E. Po označení „d“ nebo „dl“ se objevuje často řecké písmeno „alfa“, které rovněž popisuje strukturu /1/. Syntetický vitamin E „dl“ se může vyskytovat pouze ve formě alfa – jako v „dl-alfa totokoferolu“. Přírodní vitamin E se může vyskytovat buď jako alfa – v „d-alfa tokoferolu“, nebo v kombinaci s beta, gama a delta /1/, s označením „smíšený“ ve směsích přírodních tokoferolů. Málo se ví o významu beta a delta forem vitaminu E, vznikla však diskuse zabývající se tokoferolem gama. Výzkumem in vitro bylo zjištěno, že gama tokoferol je mnohem aktivnější než alfa tokoferol při ochraně před určitými specifickými druhy oxidačního poškození.
Uvádí se /3,5/, že vitamin C a E působí synergicky, tzn. že vitamin C umí "obnovit" oxidovaný vitamin E. Proto je vhodné oba tyto vitamíny brát společně.

Obvyklé dávkování:
Doporučovaný dietní příděl vitaminu E je poměrně nízký, 15 mg neboli 22 I.U. denně /1,5/, jako optimum se však uvádí 100 mg /5/. Nejběžnější doporučované množství doplňkového vitaminu E je pro dospělé 200 až 800 I.U. denně. Doporučuje se spolu s vitaminem E konzumovat máslo /1/, případně jiný tuk, pro jeho lepší vstřebatelnost (podobně jako vitamin A je rozpustný v tucích /5/). Vitamin E je nutné používat delší dobu, aby se jeho účinky projevily /3/. Zároveň je výhodné zároveň konzumovat také beta-karoten, posílí se antioxidační funkce a zlepší se podmínky vstřebávání.

Vedlejší účinky, interakce:
Toxicita vitaminu E je velmi vzácná (rizikový je ovšem jen syntetický, přírodním se v zásadě nejde předávkovat /2/) a doplňky jsou považovány za bezpečné. Pacienti léčení umělou ledvinou, kteří dostávají injekce železa, často zažívají oxidační stres. Je to proto, že železo je pro-oxidant, a znamená to, že vzájemně reaguje s molekulami kyslíku způsoby, které mohou poškodit tkáň. Tyto negativní účinky terapie železem mohou být neutralizovány vitaminem E. Dieta bohatá na nenasycené tuky zvyšuje požadavky na vitamin E. Vitamin E a selen společně chrání v tucích rozpustné tělesné komponenty.

Závěrem:
Shrnu-li výše uvedená tvrzení, pak je konzumace vitaminu E velmi vhodná takřka pro každého. Není vhodné překračovat příjem více než 100 mg denně syntetické dl- formy, přírodní d- a ostatní formy lze pak doplňovat a ve vyšších dávkách - a tyto formy by měly mít přednost.

Sortiment

Beta karoten 10000mj - 20 šumivých tablet po 5,9 mg
Beta karoten 8330 mj - 100 tablet po 5 mg

Zdroje:

/1/ Fořt, Petr - Zdraví a potravní doplňky
/2/ Fořt, Petr - Tak co mám jíst, i: European Journal of Clinical Nutrition, 2005, vol. 60, Archives of Internal Medicine (2004, vol. 64) a American Journal of Clinical Nutrition (2005, vol. 80)
/3/ Fořt, Petr - Co (ještě) nevíte o výživě (i ve sportu)
/4/ http://www.dentalcare.cz/odbclan.asp?ctid=66&arid=946
/5/ http://www.solen.cz/pdfs/int/2001/11/03.pdf - PDF

Žádné komentáře:

Okomentovat