16.6.09

Lecitin

Sójový lecitin se používá nejen jako potravní doplněk, případně jako lék, ale také v potravinářském průmyslu jako emulgátor. Projevuje se širokým spektrem pro tělo pozitivních účinků, a i když jeho chuť není sama o sobě nikterak příjemná, měl by se čas od času vyskytovat jako doplněk stravy u každého.


Drtivá většina výrobků obsahuje sojový lecitin, sója však není jeho jediným zdrojem - původně byl izolován nejdříve z vajec.
Proč je lectin důležitý? Patří k dodavatelům energie, především je ale základním kamenem neurotransmiteru acetylcholinu (proto patří lecitin mezi mozkové nutrienty).

Dle rndr. Petra Fořta v dávkách 5-15 g/den má tyto účinky:

1. Snižuje LDL cholesterol.

2. Chrání, nebo dokonce léčí játra.

3. Brání tvorbě žlučových kamenů.

4. Brání devastaci mozkové tkáně a zlepšuje její činnost - především ve stáří.

5. Přispívá k léčbě řady psychiatrických onemocnění.

6. Podporuje kvalitu sportovního výkonu a urychluje proces regenerace.

7. Přispívá k hubnutí.

8. Snad také zlepšuje kvalitu kloubů, i když to není látka, která by v tomto ohledu byla nezbytná, nebo jedině působící.

Interakce: Lze využít synergického působení a zvýšit účinnost přijímaných doplňků a živin několika způsoby:

- spolu s příjmem beta-karotenu se beta-karoten vstřebá až z 50% (podobně však působí nejen lecitin, ale i máslo)

- spolu s dalšími doplňky lze zlepšit úspěšnost redukce hmotnosti (obzvláště při nízkotučné stravě je nedostatek lecitinu velmi problematický). V tomto případě je doporučováno současné využití L-Carnitinu a dalších přípavků.

Dávkování: je doporučeno zhruba 3-4 g denně. Při léčbě Alzheimerovy choroby to je dokonce 30-40 gramů, pro snížení cholesterolu se doporučuje 20-30g (Fořt)! Proto je vhodné pro některé účely krátkodobě nasadit i vyšší dávky.


Zdroje:
Tlapák, Petr: Tvarování těla pro muže a ženy
Fořt, Petr: Zdraví a potravní doplňky
http://vitainfo.cz/eshop/detail.php?idzb=128

Žádné komentáře:

Okomentovat