26.6.09

Jaké doplňky používat ve sportu?

Pokud sportujete, mnozí jistě používáte různé doplňky pro lepší regeneraci nebo pro podporu výkonu. Každý sport má určitá specifika, stejně tak každý sportuje různě intenzivně, s různou tělesnou stavbou a v různém věku - a dle toho se odvíjí i různá rizika a různé potřeby se sportem spojené. Pokusím se na tomto místě stručně popsat, jaké doplňky jsou vhodné při těch kterých aktivitách a proč.

Silové sporty

Jaké to jsou: typicky box, posilování a kulturistika, vzpírání, ale také například intenzivní plavání má podobné nároky.
  • Kondiční činnost: pokud nemáte sportovní ambice a sport využíváte jako podporu zdraví, tělo tak nevystavujete extrémním zátěžím. Sem rozhodně nepatří silové výkony mladých nadšenců v posilovně, případně pravidelná náročná cvičení kulturistů-amatérů, kteří si sice nekladou soutěžní vize, ale jejich pravidelné výkony jsou svou náročností velmi náročné!!!
  • Jaké doplňky: vhodná je hlavně zdravá strava - například se pokusit o výživu dle krevních skupin /1/. Obecně se doporučuje toto: odpustit si uzeniny, silně omezit potraviny s vysokým obsahem jednoduchých cukrů (mléčné čokolády, cukrovinky, sladké pečivo), mléčné produkty (s výjimkou bílých jogurtů), pečivo obsahující bílou pšeničnou mouku, rafinované oleje /1/. Naopak se doporučuje snažit se jíst například naklíčené mungo, čerstvou zeleninu (nejlépe z vlastní zahrádky nebo BIO), celozrnné výrobky z pšenice špaldy nebo kamutu, fermentované produkty (miso, tempeh), kozí sýry, za studena lisované oleje /1/. Jako doplněk potom obvykle postačí jen nějaký multivitamin. Toto doporučení je základem i pro jakoukoli další intenzivnější aktivitu! Takřka pro každého bude čas od času dobré zařadit zvýšený příjem selenu a hořčíku.
  • Výkonnostní činnost: název poněkud divně znějící, snad ale srozumitelný. Například pokud v posilovně intenzivně cvičíte 3x a častěji za týden, hodně plavete nebo tvrdě trénujete při boxu (takříkající až stříká pot) - to je situace, kdy už je velmi vhodné (ba přímo nutné) dodat tělu něco navíc.
  • Jaké doplňky: jsou to především ony zdravé potraviny uvedené výše, v první řadě doplněné vyšším příjmem bílkovin. Toho lze dosáhnout nejsnáze například nákoupem proteinového koktejlu, případně navíc i specializovanějších produktů jako jsou různé aminokyseliny (glutamin) a další (kreatin). To jsou základní produkty určené k lepší regeneraci a dosažení plnohodnotnějších výsledků. Dále se dají používat i další přípravky na podporu energie (to je případ hlavně plavání či boxu) - lecitin, l-carnitin, CLA, chrom, což jsou v zásadě všechno zároveň i prostředky usnadňující hubnutí. Vemi vhodné je zvýšit také příjem mnohých vitaminů a minerálů - vitaminu C, B6, B12, D, E, zinku, hořčíku. Vzhledem k velkému zatížení by se nemělo zapomínat ani na kloubní výživu.

Vytrvalostní sporty

Jaké to jsou: asi hlavně oblíbené běhání, chůze (včetně čím dál tím oblíbenějšího nordic walking), turistika - obecně déletrvající aktivita o nízké (ale poměrně stálé) intenzitě. Tedy například i běžná jízda na kole.
  • Kondiční činnost: zde takřka do puntíku platí stejné doporučení jako u silových sportů - největší službu provede kvalitní a zdravá strava, případně doplněná o vyšší příjem hořčíku, navíc možná jen se suplementy na podporu tvorby energie z tuků - tedy lecitin, l-carnitin, CLA, chrom, také bude vhodné čas od času zkonzumovat lžíci kvalitního za studena lisovaného olivového oleje.
  • Výkonnostní činnost: zde už budou výše uvedené přípravky pro energii takřka nutností. Může být překvapením, že i zde je doporučen vysoký příjem bílkovin - a to dokonce ve vyšším množství, než při silových sportech! Obzvláště zde hrají roli i jednolivé aminokyseliny - především BCAA (ty však naplno účinkují až v množstvích okolo 20-30 gramů/den, což je finančně dost náročné), glutamin či taurin. Velmi významné budou také tzv. antioxidanty, čili vitamin C, E a minerály zinek a selen. Po skončení fyzické aktivity je nutný dostatek času na regeneraci.
Rozdíly dle věku sportovce
Mladí sportovci: obvykle do cca 30 let má lidské tělo poměrně výbornou schopnost regenerace, takže různé nedostatky ve výživě či velké fyzické vypětí nebudou zdaleka tolik patrné, jako v pozdějším věku. To však neznamená, že by se na tuto vlastnost mělo hřešit - pokud si zničíte záda v mládí, je možné, že začnou bolet s mnohaletým zpožděním... To už je pak ale na řešení pozdě. Mladí lidé by proto měli této výhody využít ke svému prospěchu - výsledky se dostaví výrazně rychleji.
Starší sportovci: se obvykle věnují spíše kondičním aktivitám, i když například u kulturistiky lze se siláckými výkony vydržet až do důchodu - pokud cvičíte správně a jste ke svému tělu citliví a ohleduplní (nejlpépe už od mládí). Zde je však potřeba věnovat delší čas regeneraci, naučit se různým protahovacím cvičením, preventivně doplňovat potenciálně nedostatkové minerály a vitaminy, brát ohled na své trávicí ústrojí, které už nebude tak výkonné jako v mládí - a o to víc hledět na správnou výživu, aby člověk v pořádku a v kondici vydržel i do důchodu.

Závěrem
Jak říká PaedDr. Vladimír Kolouch: "Pohyb je v tomto smyslu "geniální, přírodou koncipovaný lék na většinu nemocí dneška"./2/ Je tomu skutečně tak a fakt, že doporučuje posilování ve fitness centrech za podpory trenéra, je nanejvýš moudrý a doporučeníhodný. Spolu s tím je však vhodné (ba myslím že přímo nutné) věnovat pozornost i kvalitě výživy, brát ohled na svůj věk (a tím rozhodně nemyslím, že by člověk měl o to více času trávit pasivně!!!!) a snažit se najít takové doplňky stravy, které mu budou v jeho aktivitách a životě prospěšné.

Kde koupit:

Proteiny:
FIT tyčinky:

Podpora spalování tuků:
Vitaminy a minerály:
Kloubní výživa

Zdroje:
/1/ Fořt, Petr - CO (ještě) NEVÍTE O VÝŽIVĚ (i ve sportu)
/2/ Kolouch, Welburn - Začínáme ve fitness, 2007

1 komentář:

  1. Díky za tipy, myslím, že z hlediska živin člověk nikdy není dost opatrný. Já si doplňky stravy většinou kupuji po více baleních, když je mají někde v akci. Samozřejmě sleduju akční letáky, aby mi žádná slevy neunikla :)

    OdpovědětVymazat