8.6.09

Pro lepší spaní

Za účelem lepšího spánku lze využít jednoduchého triku - nejíst nějakou dobu před spaním nic, co obsahuje sacharidy. Jak to?

V noci se tělo regeneruje. Jedním z mechanismů regenerace je zvýšené vyplavování růstového hormonu - ten je kromě růstu dětí spojen právě s nápravou poškození vzniklých během dne. Během života jeho produkce klesá, takže ve stáří je obvykle na úrovni 4x nižší než počátkem dospělosti! To je, spolu s nízkou produkcí hormonu melatoninu (jehož produkce klesne až 8x) příčinou nespavosti mnoha seniorů... Tento problém se však netýká jen starých lidí - při nesprávném životním stylu se mohou narušit mechanismy produkce těchto hormonů i u mladých. A lepší variantou, než použití léků na spaní, je zkusit léčbu přirozenou cestou, úpravou stravy.

Důležité je vědět především dvě věci - růstový hormon se vyplavuje při nízké hladině inzulinu v krvi (a tedy při nízkém krevním cukru) a zároveň po fyzické zátěži vykonané přes den (protože musí opravit napáchané škody).
Co se cvičení týče, optimální by měla být spíše zátěž vytrvalostního rázu (pro produkci RH, nikoli pro zdraví!!!).
A ohledně úpravy stravy, i zde je situace poměrně jednoduchá - nejezte na noc žádná jídla obsahující sacharidy (a to ani ty s nízkým GI). Naopak dopřát byste si měli čerstvou zeleninu, spolu s něčím co obsahuje bílkoviny (a chybou v tomto případě nejsou ani tuky).
To proto, aby na noc byla co nejnižší hladina cukru. To lze podpořit ještě dalšími vylepšeními - konzumací aminokyseliny taurin (ano, to je ta, která se přidává do silně oslazených energy drinků) a před oním jídlem s velkým podílem proteinů si dát kousek něčeho sladkého - nejlépe hrozny nebo hroznový cukr (nebo kostičku čokolády, ale opravdu jen kostičku). Tím dojde ke vzestupu hladiny inzulínu, který "spálí" volný krevní cukr a tím sníží jeho hladinu níže, než jaká byla předtím. Taurin působí podobně, zvyšuje citlivost buněk vůči inzulinu. (a vlastně podobně působí i chrom).

Jak těchto poznatků využít v praxi?

V případě, že spát chodíte ve 23,00, můžete si dát poměrně bohatou běžnou věčeři okolo 17. hodiny a pak po 20. hodině například nejdřív pár kuliček hroznového vína a trochu později zeleninový salát (bez dresinků, lépe s nějakou jinou zeleninou než mrkví, může být s olivovým olejem) a vejce, plátek masa, tvaroh, tofu, tempeh (i když tyto sojové produkty už mají vyšší podíl sacharidů, než by bylo pro tento účel ideální) nebo proteinový koktejl (vysokoprocentní).
To v zásadě není nikterak velké omezení. A navíc uvedení do praxe sebou nese ještě jednu nezanedbatelnou výhodu - patrně ztratíte něco tuku! (tělo během spánku čerpá energii právě z tukových zásob - a když v krvi už moc cukru není, přechází na tento režim o mnoho dříve).
Využít se může ještě cvičení (ovšem to je třeba zařadit tak 2-3 hodiny předtím, než jdete spát!) - postačí 20 minut například na rotopedu, vyvenčení psa nebo zacvičení si na míči. Tělo tím opět spotřebuje o něco víc svých zásob cukru a vám se tak bude lépe spát.

Dobrou noc!

Sortiment:

Proteiny:
Syrovátkový protein, Nutrend 30g balíček
Protein Matrix 5.0, 2450g
Protein Junior, Promil, 900g
Minerály:
Hořčík 150mg+B6 20šum.tbl
MagnesLife

Zdroje:
http://www.novinky.cz/zena/zdravi/160513-hubnout-muzete-i-ve-spanku.html
http://old.lf3.cuni.cz/physio/Physiology/education/materialy/endo/hypotalamus.ppt - PowerPoint

Žádné komentáře:

Okomentovat