22.6.09

MSM

MSM neboli methyl-sulfonyl-methan je látka, která bývá takřka vždy přítomna v různých kloubních preparátech (spolu s glukosaminem a chondroitin sulfátem). Jeho přínos je však mnohem širší!

Kde ho najdete?
MSM lze nalézt v křížaté zelenině nebo neupraveném kravském mléce, teplem se však zničí. Jedná se tedy o látku, která se v potravinách vyskytuje zcela přirozeně (ale díky kuchyňským úpravám už se příliš nedá počítat, že ho opavdu přijímáte dostatek). /3/ Jako potravní doplněk se získává z lýka borovic /1/, obvykle v takřka 100% čistotě.

Pro klouby a chrupavky
Nejčastěji lze MSM nalézt v přípravcích kloubní výživy. Plní tam tyto významné funkce: podporuje tvorbu kolagenu (a tedy půsbí příznivě nejen na klouby, ale i na vlasy, kůži a další pojivové tkáně) /3/, brzdí zánětlivé procesy, tlumí bolestivost a otoky koloubů /2/. Předně je zde však jako jakýsi "zesilovač" účinků obou výše uvedených látek.

Další použití
Myslím, že použití MSM jen pro klouby je jen malou částí jeho schopností. Patří k jedné z účinných detoxikačních kúr /4/ (hubí různé parazity, například kvasinky a houby /3/), v určitých případech je účinnější proti alergii než běžná antihistaminika, zvyšuje prokrvení, zlepšuje využití s ním podaným látek (a to je myslím zásadní pozitivum), kromě kolagenu podporuje i tvorbu kreatinu a cholinu v játrech. Tlumí křeče a do jisté míry i bolest, podporuje imunitu /3/.

Jak ho používat?
MSM by se neměl používat neustále (to ostatně platí pro všechny potravní doplňky).
Po úraze: během prvních 10 dnů asi 3-4 gramy denně, poté polovinu.
Další možnosti: rndr. Petr Fořt ve své knize /3/ uvádí dávkování 750 - 3000 mg až 3x denně. Proti alergii se doporučuje cca 2600 mg denně asi po dobu 30 dnů a pak vysadit, výsldek této studie však nebyl ještě ověřen. /5/
Celkovou dobu suplementace doporučuji po 1-2 týdnu přerušit alespoň na 2 týdnu, pokud denní dávky přesahovaly 1,5 g /3/. V nízkých dávkách pak může být podáván déle.
Při pokusech na myších ani dlouhodobě podávaná dávka 1,5-2 g/kg tělesné váhy denně neznamenala žádné negativní projevy! /5/.
Vhodné je jho použití společně s jídlem a s dalšími vitaminy a minerály, obzvláště těmi s prospěšným působením na klouby (vitamin C, glukosamin, chondroitin, kolagen...).

Možná negativa
MSM je dle dostupných zdrojů zcela bezpečná látka, nesmí se však podávat spolu se sulfonamidy /3/!

Zdroje:
/1/ http://www.celostnimedicina.cz/co-je-to-msm-a-proc-je-to-dobre-predevsim-na-klouby.htm
/2/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Methylsulfonylmethan
/3/ Fořt, Petr - Zdraví a potravní doplňky
/4/ Fořt, Petr - Tak co mám jíst

Žádné komentáře:

Okomentovat