8.6.09

Mořské ryby: Odkud je nejíst

Dle tohoto zdroje jsou velmi znečištěné vody Baltského moře, a to například PCB nebo dioxiny (což jsou jen ty nejkřiklavější). Z tohoto důvodu se silně nedoporučuje jíst ryby z této oblasti, protože jinak hazardujete se svým zdravím.
Podobně je znečištěné i Severní moře.
U znečïštění PCB se však nejedná jen o ryby, cit.:

"V roce 1997 bylo do monitoringu poprvé pro orientaci zařazeno sledování PCB s dioxinovým účinkem (13 kongenerů). Vyšetřeno bylo 28 směsných vzorků potravin, které představují většinu z běžně konzumovaných potravin (obsahujících tuk), kde přichází v úvahu významné koncentrace těchto látek. Hodnoty I-TEQ TCDD byly naměřeny v rozsahu 0 - 4.9 pg I-TEQ / g tuku. Nejvyšší hodnota byla popsána pro rybí výrobky - 4.9 pg I-TEQ / g tuku (směsný vzorek skládající se ze zavináče, makrely uzené, sardinek v oleji). V mléčném tuku (máslo) byla stanovena hodnota 2.4 pg I-TEQ / g tuku. V roce 1998 bylo analyzováno 27 směsných vzorků. Rozsah hodnot byl ale podstatně vyšší 0 - 38.9 pg I-TEQ / g tuku. Nejvyšší hodnota (38.9 pg) byla stanovena v tuzemských tvarohových a smetanových krémech (typ termizovaný tvarohový krém, smetanový krém, měkký tvaroh), jen o málo nižší hodnota byla naměřena v cukrovinkách (směsný vzorek obsahující plněný perník, kakao, plněné oplatky, směs bonbonů, med, mléčnou čokoládu a pudingový prášek) . Celkem 12 typů vzorků přesáhlo doporučovaný limit 5 pg I-TEQ / g tuku! ... V roce 1999 probíhá opakovaně stanovení koncentrace PCB s dioxinovým efektem. Po aférách s dioxiny v Belgii provedly kontrolní organizace Ministerstva zemědělství ČR pro potraviny (SVS a ČZPI) vyšetření několika desítek vzorků potravin na trhu v ČR. Stanovení I-TEQ TCDD ve 38 vzorcích (oznámeno HEM MZ ČR) přineslo výsledky v rozsahu 0 - 63.5 pg I-TEQ / g tuku. Nejvyšší hodnota byla zjištěna v vepřových játrech."

Závěrem:

Z výše uvedených informací vyplývá, že ryby - a to obzvláště přímořské - jsou sice kontaminovány, ale mnohem škodlivější mohou být i produkty domácí... Játra se snad až tak moc nekonzumují, zato tvaroh je používán velmi často, a proto je vysoký obsah dioxinů v něm velmi alarmující.
Dovolím se upozornit ještě na jednu pasáž uvedenou v citaci: "Po aférách s dioxiny v Belgii provedly kontrolní organizace Ministerstva zemědělství ČR pro potraviny (SVS a ČZPI) vyšetření ..." Není to nic neobvyklého, že se domácí kontroly odehrají teprve poté, co se provalí podobný prohřešek (i když správné označení je zločin) proti zdraví obyvatel. Svědčí to o tom, že podobné kontroly nejsou na denním pořádku. I když je možné, že by zjistily množství podobných pochybení, není na koho svalit zodpovědnost - jinými slovy, zdraví obyvatel není natolik podstatné, jako tržní ekonomika.

Sortiment:

Rybí olej 1000mg, EPA+DHA, 37tob


Zdroj:
http://www.chpr.szu.cz/monitor/tds01c/7chem/org/DIOXIN.pdf - PDF



Žádné komentáře:

Okomentovat